#MeToo

23 jaar celstraf voor oud-filmproducent Harvey Weinstein om verkrachting en aanranding

11 maart 2020 16:05 Aangepast: 12 maart 2020 07:57
Harvey Weinstein Beeld © AFP

De ooit zo machtige filmproducent Harvey Weinstein is door de rechtbank van New York veroordeeld tot 23 jaar celstraf voor verkrachting en aanranding.

Een jury achtte de 67-jarige Weinstein enkele weken geleden schuldig aan verkrachting van Jessica Mann, die destijds actrice wilde worden. Bovendien werd bewezen geacht dat hij een voormalige assistente, Mimi Haleyi, heeft aangerand.

Weinstein kon voor deze strafbare feiten maximaal 25 jaar cel krijgen.

Jessica Mann Jessica Mann

Slechte gezondheid

De aanklagers hadden erop aangedrongen Weinstein een heel lange celstraf te geven wegens 'zijn hele leven van misbruik'. Zijn advocate Donna Rotunno zei dat haar cliënt als succesvol filmproducent opzienbarende dingen heeft bereikt en dat de strafmaat zo licht mogelijk zou moeten zijn. Ze wees ook op de slechte gezondheid van Weinstein.

Weinstein onderging afgelopen week nog een hartoperatie. Daarna werd hij naar de ziekenafdeling van het gevangeniscomplex op Rikers Island overgebracht.

Dit is de gevangenis waar Weinstein zijn straf zal uitzitten

Dit staat Harvey Weinstein te wachten als hij onherroepelijk wordt veroordeeld.

Wederzijdse instemming

Weinstein heeft al laten weten dat hij in beroep gaat. Hij ontkent de beschuldigingen en houdt vol dat er slechts sprake is geweest van seks met wederzijdse instemming. Zijn advocaten hebben aangevoerd dat hij zelf het slachtoffer is van valse beschuldigingen van vrouwen die van de invloed van de filmmaker gebruik wilden maken.

Volgens Rotunno is er geen enkel deugdelijk bewijs voor de beschuldigingen aangedragen. De twaalfkoppige jury sprak de Weinstein in februari wel vrij van de zwaarste misdrijven die hem ten laste waren gelegd. Het ging daarbij vooral om verkrachting met een reeks verzwarende omstandigheden waar in New York levenslange gevangenisstraf op staat.

Sinds 2017 hebben meer dan tachtig vrouwen Weinstein beticht van seksueel grensoverschrijdend gedrag. In Los Angeles loopt ook een zaak tegen hem. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Harvey Weinstein vraagt rechter om lagere gevangenisstraf'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore