Ga naar de inhoud
Democraten

Voorverkiezingen VS: Biden vergroot voorsprong op Sanders

De Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden. Beeld © ANP

Een week na zijn overtuigende winst op Super Tuesday, lijkt de Democratische presidentskandidaat Joe Biden zijn voorsprong te hebben vergroot. In de VS werd in zes staten gestemd. Vooral in Michigan deelt de voormalige vicepresident een gevoelige tik uit aan concurrent Bernie Sanders, zo blijkt uit de exitpolls.

Een week geleden kwam Biden op Super Tuesday, toen veertien staten stemden, als grote winnaar uit de bus. Gisteren gingen op 'Mini Tuesday' kiezers in zes staten naar de stembus: Mississippi, Missouri, Michigan, North-Dakota, Washington en Idaho. 

Exitpolls

Het is voor het eerst dat Biden en Sanders het in een direct gevecht, zonder echte concurrentie, tegen elkaar opnemen. Volgens de exitpolls schrijft de 77-jarige Biden de staten Missouri, Mississippi, Idaho en Michigan op zijn naam. Vooral die laatste staat is van cruciaal belang.

Super
Lees ook:
Super Tuesday: nu toch echt nek-aan-nekrace tussen Biden en Sanders

In Michigan zijn 125 kiesmannen, de zogeheten gedelegeerden, te verkrijgen, de meeste van alle staten waarin gisteren gestemd werd. Maar ook omdat de staat bekendstaat als 'swing state' is die voor de kandidaten van groot belang.

"Sanders won er vier jaar geleden verrassend van Hillary Clinton", zegt VS-verslaggever Ruben Leter. "Trump won er op zijn beurt ineens van Clinton, terwijl er bij de twee verkiezingen daarvoor nog op Obama was gestemd. Nu Biden daar wint, ziet het er heel goed uit voor hem."

Wie gaat proberen Trump te verslaan? Dit zijn de voorverkiezingen

02:24
Hoe werken de Amerikaanse voorverkiezingen? Correspondent Erik Mouthaan legt uit.

Voor Sanders is de nederlaag in Michigan een nieuwe domper. "Hij stopte met campagne voeren in Mississippi om zich op Michigan te richten", zegt Leter. "Hij moest die staat winnen om zijn campagne in leven te houden. Dat wil niet zeggen dat hij nu de handdoek in de ring gaat gooien. Zondag is er een debat met Biden, en die is niet altijd even sterk in debatteren. Maar Sanders zal een comeback nodig hebben."

Reactie Biden

Biden reageerde vannacht op zijn succes in de drie gewonnen staten. "We gaan dit land verenigen", sprak hij. "Vanavond zijn we een stap dichterbij gekomen om waardigheid en eer terug te brengen naar het Witte Huis."

In North-Dakota won Sanders. Hij staat ook aan de leiding in Washington, maar die uitslag is nog niet binnen.

Bijeenkomsten geschrapt

Zowel Biden als Sanders schrapten vannacht campagnebijeenkomsten in Cleveland, in de staat Ohio, uit voorzorg met het oog op het coronavirus. 

Een campagnemedewerker van Sanders zei dat besloten was de bijeenkomst niet door te laten gaan omdat de autoriteiten in Ohio hun zorgen hadden geuit over 'grote bijeenkomsten in overdekte ruimten'. Biden volgde door zijn 'rally' ook af te gelasten.