Ga naar de inhoud
Nog ééntje over

Zeldzame witte giraffe en haar jong gedood door stropers

Deze twee bijzondere giraffes, gefotografeerd in 2017, zijn niet meer. Beeld © ANP

In een Keniaans natuurreservaat zijn twee zeldzame witte giraffes gedood door stropers. Natuurbeschermers vonden de karkassen van een vrouwtjes-giraffe en haar jong. Gevreesd wordt dat er nu nog maar één levend exemplaar ter wereld is.

De directeur van het reservaat Mohammed Ahmednoor spreekt van een 'zeer verdrietige dag', schrijft de BBC. "Wij zijn de enige gemeenschap ter wereld die de bewakers van deze witte giraffes zijn."

Niet vaak gezien

De bijzondere dieren, die hun witte huid aan de aandoening leucisme te danken hebben, werden in 2017 voor het eerst gefotografeerd. De laatste keer dat de giraffes in het noordoosten van Kenia werden gespot, was volgens Ahmednoor drie maanden geleden.

"Het doden van de dieren is een klap voor de stappen die de gemeenschap heeft gezet om zeldzame en unieke soorten te behouden", vervolgt Ahmednoor. "Het is ook een wake-upcall voor vervolgde steun voor behoud van deze soorten."

Beruchte
Lees ook:
Beruchte Indiase stroper gepakt: 'At vermoedelijk zelf berenpenissen'

Leucisme en albinisme

Zowel bij leucisme als albinisme kleurt de huid wit door een afwijking in het pigment. Toch zijn er verschillen. Albino's hebben rode ogen en een verhoogde gevoeligheid voor zonlicht. Leucistische mensen of dieren niet. 

Bovendien leven dieren met leucisme vaak langer. Het schijnt dat dieren met deze afwijking agressiever naar niet-leucistische dieren zijn, en daardoor betere kansen op overleving in het wild hebben dan albino's. 

Het Ishaqbini Hirola-reservaat in Kenia is een enorm niet-omheind gebied, waarin meerdere dorpjes liggen.

De stropers zijn nog niet gevonden, en hun motief is volgens het reservaat nog onduidelijk. De Kenya Wildlife Society onderzoekt de zaak.

Kenia neemt maatregelen om uitsterven giraffe tegen te gaan

01:14
De giraffe heeft het lastig. Er is steeds minder leefgebied en hij is steeds vaker slachtoffer van illegale jacht. In Kenia willen ze nu het tij keren.