Ga naar de inhoud
Staatsbezoek

Rutte over excuses koning in Indonesië: 'Bijzondere betekenis'

Koning Willem-Alexander heeft tijdens zijn staatsbezoek aan Indonesië excuses aangeboden. Beeld © ANP

"Het zijn geen nieuwe excuses, maar dat de koning het doet geeft het wel een heel bijzondere betekenis." Dat zegt premier Rutte over de excuses die koning Willem-Alexander in Indonesië heeft gemaakt voor het geweld tijdens het koloniale verleden.

"Dat er excuses zijn uitgesproken voor die periode is inhoudelijk niets nieuws, maar het heeft een bijzondere impact dat de koning het doet", zegt de premier Rutte over de excuses die de koning geheel tegen de verwachting in heeft gemaakt tijdens het staatsbezoek in Indonesië. 

Bijzonder dat koning het doet

Koning Willem-Alexander sprak zijn woorden over het Nederlands geweld tijdens de onafhankelijkheidsstrijd uit in het bijzijn van de Indonesische president Joko Widodo.

De excuses zijn volgens de premier 'gerechtvaardigd' en 'logisch'. Rutte voegt eraan toe dat hij begrijpt dat de periode tussen 1945 en 1949 verschillende emoties oproept. "Niettemin zijn het geen nieuwe excuses."

'Aangenaam verrast'

Ook partijen in de Tweede Kamer vinden het gepast dat de koning excuses heeft gemaakt aan Indonesië. "De koning heeft ons met z’n excuses voor geweldsontsporingen tijdens de koloniale oorlog (...) aangenaam verrast", twitterde Sadet Karabulut van de SP.

Excuses koning in Indonesië: 'Verleden kan niet worden uitgewist'

00:46
Koning Willem-Alexander sprak tijdens het staatsbezoek aan Indonesië opmerkelijke woorden over het Nederlandse geweld in het land tijdens de koloniale tijd.

"Gepast dat de koning uitspreekt dat Nederland verantwoordelijkheid neemt voor deze donkere periode in onze geschiedenis. Nederland kan moeilijk andere landen aanspreken op misstanden als we onze eigen wandaden niet onder ogen durven te komen", laat Sjoerd Sjoerdsma (D66) weten. Ook CDA'er Harry van der Molen vindt de woorden passend. 

Onnodig leed

De VVD vindt het ook goed dat er excuses zijn gemaakt. "Duizenden van onze jongens zijn destijds door de Nederlandse regering met een missie daarheen gestuurd, waarbij ook zaken fout zijn gegaan. Daardoor is onnodig leed veroorzaakt onder de Indonesische bevolking en dat betreuren wij zeer. Ook bij onze veteranen heeft het geweld diepe sporen nagelaten", zegt Tobias van Gent. Hij hoopt dat de excuses bijdragen aan een betere verstandhouding met Indonesië.

Blijdschap,
lees ook:
Blijdschap, maar ook woede om excuses van de koning

Lilianne Ploumen van de PvdA noemt de spijtbetuiging 'belangrijke en betekenisvolle woorden'. "We moeten onze eigen geschiedenis onder ogen zien."

'Steeds maar weer sorry'

Alleen bij Forum voor Democratie is een afwijkend geluid te horen. "Steeds maar weer 'sorry', steeds maar capituleren. Als nazaat van trotse Indische Nederlanders schaam ik me voor de Nederlandse regering die onze geschiedenis miskent en de tegen onze bevolkingsgroep gepleegde misdaden negeert", twitterde Thierry Baudet.

Het Veteranen Platform 'respecteert het gebaar van de koning om spijt te betonen en excuus aan Indonesië aan te bieden voor de geweldontsporingen aan Nederlandse zijde tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in de periode 1945 tot 1949'. Dat zegt de voorzitter, brigade-generaal buiten dienst Hein Scheffer.