Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Buitenland

Theresa May begint woensdag als premier Groot-Brittannië

11 juli 2016 17:07 Aangepast: 30 juli 2017 23:30
Beeld © EPA

Theresa May treedt aankomende woensdagavond aan als nieuwe premier van Groot-Brittannië. Dat heeft vertrekkend premier David Cameron zojuist bekendgemaakt. Haar laatste tegenstander, Andrea Leadsom, trok zich eerder vandaag terug uit de race.

Theresa May wacht een lastige taak als premier, zegt RTL Nieuws-correspondent Anne Saenen. "Haar belangrijkste taak is het leiden van de brexit-onderhandelingen. En dat zal geen makkelijke taak worden. Zeker niet omdat May eerder nog campagne voerde om binnen de Europese Unie te blijven. Eerder vandaag zei ze nog wel: 'brexit betekent brexit en daar ga ik een succes van maken'. Met deze instelling zal ze de komende tijd naar Brussel afreizen om de beste deal bij de Europees leiders voor de Bitten los te peuteren."

Steun

Cameron zei vanavond erg blij te zijn dat May de nieuwe regeringsleider wordt en dat hij haar zal steunen. "Gezien alle veranderingen mag de overgang niet vertraagd worden", zei Cameron, die zijn vertrek aankondigde na het verloren brexit-referendum.

Cameron werd in mei 2010 premier en houdt morgen zijn laatste kabinetszitting. Woensdag beantwoordt hij nog een half uurtje vragen in het parlement. Daarna gaat hij naar Buckingham Palace om zijn ontslag in te dienen bij de koningin.

Politiek fataal

Camerons besluit een referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie te houden is hem politiek fataal geworden. Hij gokte dat de kiezers voor zijn standpunt en dus tegen het vertrek uit de EU (brexit) zouden stemmen. Een kleine meerderheid stemde 23 juni echter voor de brexit. May die campagne voerde voor het lidmaatschap van de EU, heeft gezegd dat ze de wens van de kiezers zal uitvoeren, een brexit is volgens haar nu eenmaal een brexit.

Meer op rtlnieuws.nl:
Brexit-update: Groot-Brittannië krijgt waar het om vroeg

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore