Conversietherapieën

Canada wil met nieuwe wet af van 'homogenezers'

10 maart 2020 00:31

De Canadese regering wil een landelijk verbod op zogenoemde conversietherapieën, die pretenderen dat ze homo's kunnen genezen. Vorig jaar voerde ook Duitsland een verbod in op 'homogenezers', in Nederland is de therapie nog wel toegestaan.

De Canadese minister van Justitie, David Lametti, presenteerde het wetsvoorstel deze week. Dat schrijft de BBC. De therapie is 'gebaseerd op een leugen' en moet daarom verboden worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prominente 'homogenezer' uit Amerika komt zelf uit de kast

Wetsvoorstel

Als de nieuwe wet er komt, worden de conversietherapieën verboden voor alle minderjarigen. Het wordt ook verboden om volwassenen de therapie tegen hun wil te laten ondergaan of de therapieën te adverteren.

Wereldwijd verzet

Wereldwijd wordt er door medische organisaties en psychologen weinig geloof gehecht aan de 'homogenezers'. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Verenigde Naties (VN) verzetten zich tegen de conversatietherapieën.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duitsland voert celstraffen en boetes in voor 'homogenezers'

Nederlandse situatie

Ook in Nederland spreekt de politiek over een mogelijke verbod op 'homogenezing'. Een meerderheid van de Tweede Kamermeerderheid vroeg het kabinet vorig jaar een eind te maken aan deze 'onverteerbare handelingen'.

De christelijke partijen, FVD en de PVV stemden toen tegen die oproep.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wouter ging als 15-jarige naar homogenezer: 'Volwassenen hadden beter moeten weten'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore