Twee vliegrampen

Onderzoekers: 'Boeing gaf onvoldoende training aan piloten 737 MAX'

09 maart 2020 16:13 Aangepast: 09 maart 2020 16:14
Een stuk van het vliegtuig van Ethiopian Airlines dat crashte. Beeld © EPA

Vliegtuigbouwer Boeing heeft niet voldoende training gegeven aan piloten die gingen vliegen in de 737 MAX. Dat concludeert een Ethiopisch onderzoeksteam na een vliegramp in hun land, die het leven kostte aan 157 mensen.

De 737 MAX van Ethiopian Airlines crashte ongeveer een jaar geleden buiten hoofdstad Addis Abeba. Dat leidde ertoe dat toestellen van dat type wereldwijd aan de grond werden gezet. Enkele maanden eerder was ook al een 737 MAX neergestort bij Indonesië, met 189 doden tot gevolg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opnieuw problemen met Boeing 737 MAX: afval in brandstoftank gevonden

De Ethiopische onderzoekers hebben onder meer kritiek op het veiligheidssysteem dat moest zorgen dat het vliegtuig niet te steil steeg. Dat kan geactiveerd worden terwijl dat eigenlijk niet de bedoeling is, schrijven ze in een rapport. Het zogenoemde MCAS-systeem drukte voor de crash de neus van het toestel omlaag.

'Ontoereikend'

De experts noemen de training die Boeing regelde voor nieuwe piloten 'ontoereikend'. Ze adviseren dat piloten de kans krijgen om in simulators te trainen op een scenario waarin het veiligheidssysteem het laat afweten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boeing verwacht dat de 737 Max tot zeker juni aan de grond blijft

Honderden vliegtuigen staan klaar voor levering aan klanten, maar alle 737's van het type MAX worden sinds vorig jaar maart aan de grond gehouden om veiligheidsredenen.

De vliegtuigbouwer moet goedkeuring krijgen van de Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder FAA voordat de 737 MAX weer in gebruik mag worden genomen. Ook moet de aangepaste software voor de toestellen goedgekeurd worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore