Ongeïdentificeerde projectielen

Noord-Korea lanceert drie raketten, Zuid-Korea is 'alert'

09 maart 2020 00:42 Aangepast: 09 maart 2020 05:49
Beelden van een eerdere rakettest die Noord-Korea uitvoerde. Beeld © AFP

Noord-Korea heeft vannacht drie korteafstandsraketten afgevuurd. Volgens het Zuid-Koreaanse leger zijn de raketten afgevuurd in de richting van de Japanse Zee.

Dat meldt het Zuid-Koreaanse leger. "De raketten zijn dit keer afgevuurd vanuit de Noord-Koreaanse provincie Hamgyong", schrijft de baas van het Zuid-Koreaanse leger in een bericht. "Wij houden de situatie nauwlettend in de gaten en zijn in staat van paraatheid."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noord-Korea lanceerde projectielen met superraketinstallatie

Vorige week vuurde Noord-Korea ook projectielen af, toen ging het volgens de Zuid-Koreanen ook om korteafstandraketten. Die landden in de zee tussen Korea en Japan. De korte periode tussen de tests duidt er volgens specialisten in Zuid-Korea op dat de systemen bijna gevechtsklaar zijn. 

Dertien rakettesten

Noord-Korea heeft vorig jaar dertien keer rakettesten uitgevoerd. Er zijn ook raketten getest die de Verenigde Staten kunnen bereiken. Dat deed de spanning tussen de landen flink oplopen. Gesprekken tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un veranderden daar niet veel aan.

Vastgelopen overleg

Het nucleaire overleg tussen de landen is eind vorig jaar vastgelopen. De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un waarschuwde eind vorig jaar dat er 'geen reden' is om nog langer af te blijven zien van nucleaire- en rakettesten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noord-Korea vervangt belangrijke minister: 'Boodschap aan Amerika'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore