Buitenland

Alles op alles voor een paar eilandjes in de Zuid-Chinese Zee

12 juli 2016 00:39 Aangepast: 19 februari 2017 09:15
Filipijnse soldaat patrouilleert op een van de eilandjes Beeld © AFP

China en de Filipijnen claimen allebei een groep eilanden in de Zuid-Chinese Zee. Bij welk land horen ze? Straks wordt in het Vredespaleis in Den Haag een antwoord gegeven op deze vraag. Waarom zo'n gedoe om een paar kleine eilandjes?

Je kunt op veel van die eilanden niet eens wonen, zo klein zijn ze. Het gaat om zandbanken en riffen die grotendeels onder water liggen. Toch zeggen de Chinezen en de Filipijnen allebei: dit is van ons.

Het gaat om eilanden en riffen die samen de Spratly-eilanden vormen. Op de kaart hieronder is te zien dat ze niet heel ver van de Filipijnen liggen. Tot 200 nautische zeemijlen buiten de kustlijn hoort alles bij ons, zeggen ze. De Filipijnen hanteren de VN-afspraken die hierover in 1982 zijn gemaakt. De Chinezen claimen de eilanden op basis van een (eigen) kaart uit 1948. Die zegt dat alles binnen de rode lijnen Chinees is.

Thumbnail

Bron: NYTimes.com

Strategisch sterker

Onder de eilanden zou een enorme olie- en gasvoorraad liggen. Ook kun je er prima vissen. Maar dat is eigenlijk van ondergeschikt belang. Het gaat erom wie het in de wateren voor het zeggen heeft. Met de eilanden in bezit wordt de positie van je land sterker.

De eilanden zijn militair en economisch van strategisch belang. Langs de eilanden loopt één van 's werelds drukste vaarroutes. Wie er bovendien radarinstallaties en landingsbanen voor vliegtuigen bouwt, kan z'n land in tijden van oorlog beter verdedigen.

Opspuiten

Maar het waren toch niet meer dan een paar zandbanken? Dat was inderdaad het geval, maar China is al een paar jaar keihard aan het werk om dat te veranderen.

Met grof geschut spuiten ze verschillende eilanden op. Zand wordt elders van de bodem van de zee opgepompt om zo de zandbanken en riffen om te vormen tot echte eilanden. Ze bouwen havens en landingsbanen. Ook staan er zonneparken om energie op te wekken.

Satellietbeelden laten inmiddels gebouwen zien (zie filmpje hieronder). Het is niet dat je er gezellig kunt wonen, maar militairen kunnen het wel een tijdje uithouden.

De Chinese aanwezigheid zit de Filipijnen dwars. Daarom stapten ze naar het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag. Dit speciale tribunaal houdt zich bezig met het vreedzaam oplossen van internationale conflicten. Maar de Chinezen erkennen het tribunaal niet. Toch zal een uitspraak (om 11:00 uur in Den Haag) in het voordeel van de Filipijnen, en daar wordt sterk rekening mee gehouden, een gevoelige tik zijn voor China.

Op scherp

De toch al gespannen verhoudingen in de Zuid-Chinese Zee kunnen zo verder op scherp komen te staan. De Filipijnen hebben de onvoorwaardelijke steun van de Amerikanen. De Verenigde Staten zijn de territoriale claims van China namelijk spuugzat. Om hun woorden kracht bij te zetten, stuurden ze al een torpedojager naar de kunstmatige eilanden. En nog meer spierballenvertoon: China houdt, toeval of niet, deze week een militaire oefening boven zee.

Wat het hof ook beslist, de kans is klein dat China z'n zelfgemaakte eilanden nog opgeeft.

Thumbnail

Hof van Arbitrage tijdens een zitting in juli 2015.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore