Noodwet

Chaos als Italianen uit quarantainegebied vluchten: 'Ik moet naar familie'

08 maart 2020 13:17 Aangepast: 08 maart 2020 21:48
Een passagier met een mondkapje op het vliegveld van Milaan. Beeld © AFP

Honderden Italianen zijn gisteravond uit de quarantainezone gevlucht, nog voordat de regering de maatregelen afkondigde. Toen de plannen uitlekten, hebben veel mensen zich naar de trein gehaast. "Omdat ik terug wil naar mijn familie in het zuiden".

Op zaterdagavond zaten studenten van de universiteit van Padua - een stad ten westen van Venetië - in de kroeg toen ze het nieuws op hun telefoon lazen.

Velen van hen renden naar hun kamer om spullen te pakken en de laatste trein te halen.

Een vrouw haast zich gisteravond om de laatste trein uit Padua te halen. Een vrouw haast zich gisteravond om de laatste trein uit Padua te halen.

'Op de vlucht'

De laatste lokale trein uit Padua ging om 23.30 uur en zat stampvol. Honderden mensen - sommigen met gezichtsmaskers en handschoenen aan - propten zich in de trein. Reizigers moesten in het gangpad zitten, bovenop hun koffers.

Student Roberto Pagliara heeft de trein gehaald. "Ik ben op de vlucht". Eigenlijk zou hij aanstaande dinsdag verhuizen van Padua in het noorden naar zijn thuisstad Puglia in het zuiden van Italië. 

Maar toen las Roberto het nieuws. "Padua zou in de rode zone terecht komen. Omdat ik terug wil naar mijn familie in het zuiden, besloot ik eerder te gaan".

Moeder houdt haar kinderen thuis vanwege het coronavirus

Overdreven? Deze moeder, die anoniem wil blijven, vindt van niet.

Hoe de nieuwe maatregelen worden nageleefd, is nog onduidelijk. Persbureaus melden dat het vliegveld van Milaan zondagmorgen normaal opereerde. Ook treinen zijn blijven rijden. 

Nationale noodsituatie

Een groot deel van Noord-Italië - ook steden als Milaan en Venetië - gaat op slot. Een kwart van de Italianen, zo'n zestien miljoen mensen, woont in het quarantainegebied. De maatregelen moeten gelden tot zeker 3 april.

Het rode gebied met de steden Venetië en Milaan gaat in quarantaine. Het rode gebied met de steden Venetië en Milaan gaat in quarantaine.

De Italiaanse regering verbiedt mensen om in of uit het quarantainegebied te reizen. Ook binnen het gebied is reizen niet toegestaan, met uitzonderingen voor bepaald werk of gezondheidsredenen. Het is onduidelijk wat dit nu betekent voor buitenlanders.

"We hebben te maken met een nationale noodsituatie", zei de Italiaanse premier Conte afgelopen nacht. "We moeten de verspreiding van het virus tegengaan en voorkomen dat onze ziekenhuizen overvol komen te zitten".

Wuhan-stijl

Wat er nu in Italië gebeurt doet denken aan maatregelen die China eerder nam. De stad Wuhan - het epicentrum van de virusuitbraak - werd eind januari van de buitenwereld afgesloten. Ook andere steden in de provincie Hubei zijn in quarantaine. Zo'n zestig miljoen Chinezen wonen in quarantainegebied.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft die Chinese aanpak geprezen, omdat het de verspreiding van het virus vertraagde. Volgens de WHO heeft de rest van de wereld meer tijd gekregen om zich voor te bereiden op een virusuitbraak.

Miniatuurvoorbeeld
Grote rode zone

Noord-Italië in lockdown, maar handhaven wordt moeilijk: 'De paniek hier is groot'

In Europa is Italië is de grootste besmettingshaard. Veel besmettingen in andere Europese landen, ook in Nederland, hebben een link met Italië.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore