Grote rode zone

Noord-Italië in lockdown, maar handhaven wordt moeilijk: 'De paniek hier is groot'

08 maart 2020 12:15 Aangepast: 08 maart 2020 14:42
Een reiziger in het verlaten treinstation van Milaan. Beeld © Getty Images

Een groot deel van Italië wordt afgesloten van de rest van het land vanwege het hoge aantal coronabesmettingen. Tot zeker 3 april mogen er geen mensen in of uit. "Ze zijn als de dood dat er in het zuiden ook besmettingen komen."

De overheid heeft in het noorden, waar de meeste coronabesmettingen zijn, een grote rode zone gemaakt waar mensen niet in of uit mogen. "Ongeveer 16 miljoen mensen mogen dat gebied niet meer uit, tenzij er zwaarwegende redenen zijn", vertelt verslaggever Eveline Rethmeier.

"Binnen het afgesloten gebied kunnen de mensen wel gaan en staan waar ze willen, maar mensen met ziekteverschijnselen moeten binnen blijven. Dat geldt overigens ook voor Italianen buiten de rode zone, net zoals wordt geadviseerd in Noord-Brabant." Veel openbare plekken zijn gesloten en de overheid adviseert mensen om een meter afstand van elkaar te houden.

Het gaat om een dringend advies, benadrukt Rethmeier. Het handhaven is namelijk nogal lastig.

De rode zone:

Tekort aan ziekenhuisbedden

Volgens Rethmeier neemt Italië deze noodmaatregelen vanwege problemen in de zorg. "Het aantal ziekenhuisbedden, reanimatie- en beademingsapparatuur begint op te raken. Vooral in het zuiden is de gezondheidszorg slechter en de capaciteit minder. De overheid is als de dood dat er in dat deel van het land meer besmettingen komen."

De Italiaanse vereniging voor anesthesie denkt zelfs ook na over een opnamebeperking in het ziekenhuis. Dat schrijft de Italiaanse krant La Repubblica. Zo komt er mogelijk een leeftijdsgrens voor patiënten in het ziekenhuis, waardoor jongere patiënten voorrang krijgen op een ziekenhuisbed. 

De belangrijkste maatregelen uit de noodwet:

  • In- en uitreisverbod van de rode zone, bestaande uit de regio Lombardije en veertien provincies (Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro en Urbino, Venetië, Padua, Treviso, Asti, Vercelli, Novara, Verbano Cusio Ossola en Alessandri). 
  • Mensen met een lichaamstemperatuur van hoger dan 37,5 graden Celsius worden aanbevolen thuis te blijven, ongeacht of ze positief getest zijn op het virus of niet.
  • In heel Italië mogen evenementen niet doorgaan. 
  • Musea en andere culturele instellingen zijn gesloten.
  • Restaurants en bars in de rode zone mogen open van 06.00 uur tot 18.00 uur, mits ze kunnen garanderen dat klanten minstens een meter afstand kunnen houden.
  • De maatregelen gelden tot 3 april.

"Italië gaat echt een volgende fase van de coronacrisis in. Ze zijn zo bang dat de gezondheidszorg het niet aan kan. Het zijn ontzettend zware maatregelen die de Italianen niet hadden zien aankomen."

Italië is in Europa het land dat het zwaarst getroffen is door het coronavirus. Er zijn bijna zesduizend mensen besmet, 233 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het virus. 

Chaos door noodwet

De noodwet zorgt volgens Rethmeier voor een hoop chaos. "Toen de voorlopige noodwet gisteravond begon te circuleren, zijn heel veel mensen direct op de nachttrein in Milaan gesprongen om het gebied snel uit te komen." 

Niet alleen in Noord-Italië, waar de meeste besmettingen zijn, gelden strenge maatregelen. Ook in de rest van het land zijn openbare plekken als sportscholen en bioscopen gesloten en moeten mensen zich houden aan de 1-meter-afstand-regel.

Bars en restaurants zijn overigens wel gewoon geopend. "Dat roept veel vragen op, want waarom mogen die wel gewoon open? En wanneer is je reden om de rode zone in of uit te moeten ernstig genoeg?" 

Wegblokkades

Ook is het handhaven van de lockdown moeilijk. "Eerder was een kleiner gebied in Lombardije in quarantaine geplaatst en die dorpjes kon je makkelijk op slot zetten door wegblokkades. Dat op slot zetten wordt nu moeilijk, want de quarantaine geldt voor een gigantisch gebied waar veel snelwegen en honderden kleinere wegen naartoe gaan."

"De paniek in het land is zo groot. Ik had, net als de Italianen, niet gedacht dat het zo zou lopen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noodmaatregelen Italië: 16 miljoen mensen in quarantaine vanwege coronavirus

Reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar Italië zondagmiddag aangescherpt. Het ministerie adviseert reizen naar de Noord-Italiaanse regio's met de kleurcode 'rood' af. Nederlanders die momenteel in de rode gebieden zijn wordt aangeraden om te vertrekken.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken kunnen Nederlanders die in Noord-Italië zijn nog steeds thuiskomen: "Er gaan nog steeds vluchten en men kan ook met de auto gewoon het land verlaten."

Vooralsnog melden Milanese vliegvelden Malpensa en Linate dat hun vluchten zoals gepland blijven doorgaan. Het ministerie raadt alle Nederlanders in de regio aan de adviezen van de lokale autoriteiten op te volgen. Mensen met vragen kunnen ook contact opnemen met het consulaat of met de hulplijn voor reizigers in het buitenland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aangepast reisadvies Noord-Italië: 'Vertrek uit rood gebied'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore