Spanningen Griekenland

Vluchtelingencentrum Lesbos afgebrand: 'De schade is groot'

08 maart 2020 10:13 Aangepast: 08 maart 2020 10:15
Migranten op Lesbos. Beeld © AFP

Op het Griekse eiland Lesbos is gisteren brand uitgebroken in een vluchtelingencentrum. Voor zover bekend raakte niemand gewond.

De brand kon binnen enkele uren geblust worden, maar verschillende gebouwen gingen wel in vlammen op. De oorzaak is nog niet bekend. 

Het asielzoekerscentrum is van de Zwitserse nonprofit-organisatie One Happy Family. Het werd in 2017 opgezet door een groep vrijwilligers om vluchtelingen te kunnen helpen.

Het centrum ligt vlak bij het kamp Kara Tepe, waar zo'n 1500 vluchtelingen verblijven. Zij kwamen regelmatig in dat centrum, waarin ook een school zat.

Die school is afgebrand, evenals een aantal kleinere gebouwen. "Het vuur is geblust, maar de schade is groot", meldt de organisatie op Facebook.

Op Lesbos verblijven al jaren veel vluchtelingen terwijl ze wachten op hun asielprocedure. Nu het aantal migranten in korte tijd explosief is gestegen, is de spanning op het eiland opgelopen.

Europese Unie

Daar komt bovenop dat Turkije heeft besloten om vluchtelingen die naar de Europese Unie willen, niet meer tegen te houden. De Griekse bevolking is daar klaar mee. Ze zeggen dat van de Europese afspraken om migranten te verdelen niks terechtkomt.

Onlangs nog protesteerden inwoners van Lesbos tegen de komst van nieuwe groepen migranten en vluchtelingen uit Turkije.

Grieken zijn het zat: asielzoekers niet meer welkom op Lesbos

Asielzoekerscentra in Griekenland puilen al uit, maar nu heeft Turkije de grens naar Europa ook nog eens opengezet.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bom lijkt te barsten op Griekse Lesbos: 'Confrontaties nog nooit zo hevig'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore