Ga naar de inhoud
Openbare plekken dicht

Noodmaatregelen Italië: 16 miljoen mensen in quarantaine vanwege coronavirus

Een leeg restaurant in Galleria Vittorio Emanuele II in Milaan. Beeld © AFP

Zeker zestien miljoen mensen in het noorden van Italië moeten verplicht in quarantaine vanwege het coronavirus. De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft dat aangekondigd in een zeldzame nachtelijke persconferentie. Onder meer Milaan en Venetië gaan op slot.

Naast de regio Lombardije worden meerdere provincies in het noorden van Italië deels in quarantaine gezet, om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Het gaat onder meer om Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro and Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Ossola, Vercelli, Padua, en Treviso.

1 meter afstand

Mensen in die regio's mogen hun huizen nog wel verlaten, maar aan inwoners wordt aangeraden om thuis te blijven. Veel openbare plekken, zoals scholen, musea, bioscopen en sportscholen, zijn gesloten. Ook begrafenissen en trouwerijen zijn opgeschort.

Bars en restaurants mogen alleen openblijven als er een minimumafstand van 1 meter tussen mensen wordt gehandhaafd. Ook mogen ze alleen open zijn tussen 06.00 uur en 18.00 uur.

Kans op celstraf

Reizen van en naar andere regio's en landen is nog wel toegestaan, maar alleen onder enorm strenge voorwaarden, bijvoorbeeld als iemand moet verhuizen. Inwoners die zich niet aan de quarantaine houden, riskeren een celstraf van drie maanden. Een kwart van de Italiaanse bevolking wordt door het decreet getroffen.

"We hebben te maken met een noodsituatie, een nationale noodsituatie", zei de Italiaanse premier Giuseppe Conte vannacht. "We willen de gezondheid van onze inwoners garanderen. We begrijpen dat deze maatregelen opofferingen van hen eisen." De maatregelen gelden tot ten minste 3 april. 

Uitbreiding quarantaine

Tot nu toe waren elf dorpen in de regio Lombardije en delen van het gebied rond Venetië in quarantaine geplaatst. Die maatregel trof 50.000 mensen. 

De nieuwe noodmaatregelen treffen een kwart van de bevolking van Italië. In het land zijn 5883 mensen besmet met het virus en kwamen 233 patiënten om het leven. Van alle patiënten zijn er 589 volledig hersteld. 

Nederlander
Lees ook:
Nederlander niet bang voor coronavirus, maar wast wel vaker handen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar Italië zondagmiddag aangescherpt. Het ministerie adviseert reizen naar de Noord-Italiaanse regio's met de kleurcode 'rood' af. Nederlanders die momenteel in de rode gebieden zijn wordt aangeraden om te vertrekken.

Corona klap voor toerisme Rome: 'Helft mensen blijft weg'

01:22
De toerismesector in Italië wordt hard getroffen door het coronavirus. Dat merken ze niet alleen in het noorden van het land, maar ook in de hoofdstad Rome.