Arrestaties niet openbaar

Saoedische kroonprins sluit mogelijk weer concurrenten troonopvolging op

07 maart 2020 13:35 Aangepast: 07 maart 2020 15:19
Kroonprins Mohammed bin Salman (links) met voormalig kroonprins Mohammed bin Nayef (rechts) Beeld © ANP

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman heeft twee belangrijke leden van de koninklijke familie laten opsluiten. De mannen worden er door hem van beschuldigd dat ze een coup zouden voorbereiden. Saillant detail: de twee zijn ook concurrenten van Bin Salman voor de troonopvolging.

Het gaat om prins Ahmed bin Abulaziz en Mohammed bin Nayef. Respectievelijk het jongere broertje en een jonger neefje van de huidige koning. Volgens The New York Times is ook een ander neefje mogelijk opgesloten. Ze zouden alle drie worden beschuldigd van landverraad en vrijdag zijn opgepakt. 

Niet openbaar

De Saudische overheid heeft de arrestaties nog niet openbaar gemaakt. De zaak kwam aan het licht nadat onder andere een lid van de koninklijke familie naar de media stapte. Wie er precies gepraat heeft is onduidelijk omdat ze anoniem hun verhaal vertellen.

Kroonprins Mohammed bin Salman (r), voormalig kroonprins Mohammed bin Nayef (m) en Koning Salman bin Abdulaziz Al Saud (r) Kroonprins Mohammed bin Salman (r), voormalig kroonprins Mohammed bin Nayef (m) en Koning Salman bin Abdulaziz Al Saud (r)

Het vermeende handelen van de kroonprins zorgt er in Saudi-Arabië voor dat er gespeculeerd wordt over de gezondheid van de koning. Koning Salman is 84 en kampt al langer met een kwakkelende gezondheid. Door potentiële uitdagers in de troonopvolging op te sluiten, zou kroonprins Mohammed bin Salman zijn eigen plaats veilig willen stellen. 

Bekritiseerd

Bin Salman is sinds 2016 de kroonprins van Saudi Arabië. Hij nam de titel toen over van Mohammed bin Nayef, een van de drie mannen die nu zijn opgepakt.

Na zijn aantreden beloofde Bin Salman economische en sociale hervormingen in het conservatieve land. Hij werd hier internationaal voor geprezen. Toch wordt hij in eigen lang ook steeds vaker bekritiseerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Saoedische prinsen kopen zich na maanden gevangenschap vrij

Het is namelijk niet voor het eerst dan de kroonprins prominente leden van het koninklijk huis opsluit. In 2017 sloot hij tientallen zakenlui en figuren van het koninklijk huis op een hotel in Riyadh. Ook toen werd er gespeculeerd dat Bin Salman bezig was om zijn rivalen voor het koningschap uit te schakelen.

Moord op Khashoggi

Het grootste schandaal rondom de koning is de moord op journalist Jamal Khashoggi. De kroonprins zou het bevel hebben gegeven tot de moord op de kritische journalist, die in 2018 in de Saudische ambassade in Istanbul verdween. Khashoggi was een prominent criticus van de kroonprins. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tijdlijn: dit gebeurde tot nu toe in de vermissingszaak van Jamal Khashoggi

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore