Twijfels over omstandigheden

Doodstraf in de VS gisteren uitgesteld, maar toen toch uitgevoerd

06 maart 2020 03:27 Aangepast: 06 maart 2020 09:10
De ter dood veroordeelde Amerikaan Nathaniel Woods. Beeld © AFP

Hij zou gisteravond geëxecuteerd worden, maar door twijfels van Amerikaanse Hooggerechtshof werd de executie van de 43-jarige verdachte Nathaniel Woods op het allerlaatste moment uitgesteld. Later op de avond kwam het hof terug op die beslissing en werd hij alsnog geëxecuteerd.

Woods werd al in 2005 veroordeeld voor betrokkenheid bij het doodschieten van drie politieagenten in 2004. Zijn executie stond voor gisteravond gepland in de Amerikaanse staat Alabama, maar was al lange tijd zeer omstreden. Zo hebben de Amerikanen Kim Kardashian en Martin Luther King III het publiekelijk opgenomen voor de verdachte.

Drie agenten gedood

De drie agenten probeerden Woods in 2004 te arresteren voor drugshandel, maar dat werd ze fataal. Woods was op dat moment samen met een andere man, Kerry Spencer. Spencer zou de schoten op de agenten hebben gelost. Een vierde agent overleefde de schietpartij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Omstreden executie Rodney Reed uitgesteld, twijfels over schuld

Hoewel Woods zelf dus geen kogels afvuurde, was hij wel betrokken bij de dood van de agenten. Dat is in de Amerikaanse staat Alabama genoeg om de doodstraf te krijgen. Spencer is ook veroordeeld met de doodstraf, maar wacht nog op de uitvoering daarvan.

Laatste avondmaal

Volgens ABC News had Woods zijn laatste avondmaal aangevraagd en gekregen. Hij had slechts een hapje van de kip gegeten. De zoete aardappelen, spinazie, frieten en sinaasappels had hij laten staan.

Kim Kardashian

Kim Kardashian postte gisteren op Twitter dat Woods 'geëxecuteerd zal worden voor een moord die hij niet heeft gepleegd'. Ze riep volgers op om de zaak te volgen en een petitie te ondertekenen. 91.000 mensen hebben die petitie ondertekend, waarin ze opriepen de doodstraf van Woods uit te stellen.

Alsnog geëxecuteerd

Het Amerikaanse Hooggerechtshof had dat verzoek gisteravond ingewilligd. Het hof beloofde zich opnieuw te buigen over de zaak. Daar werd later op de avond op teruggekomen. De executie werd alsnog uitgevoerd.

Op Twitter werd ontsteld gereageerd op het nieuws. Martin Luther King III, de zoon van Martin Luther King, reageerde eerder op de avond nog enthousiast op het bericht dat de executie uitgesteld zou worden. "Fantastisch werk iedereen! Maar het is nog niet over. We moeten blijven vechten voor de zaak van Woods." 

Die tweet was later verwijderd. In plaats daarvan retweette hij een bericht van Shaun King. "Oh mijn god. We zijn verpletterd. Woods krijgt over enkele minuten alsnog de doodstraf."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doodstraf oud-president Musharraf van Pakistan voor hoogverraad 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore