Buitenland

500 miljoen voor mislukte campagne is schijntje voor Bloomberg

05 maart 2020 15:19 Aangepast: 05 maart 2020 19:41
Bloomberg zwaait af als presidentskandidaat Beeld © AFP

Ruim een half miljard dollar (447 miljoen euro) besteedde Michael Bloomberg aan zijn poging om de democratische presidentskandidaat te worden. Het is een enorm bedrag, maar slechts een fractie van het vermogen van de miljardair. Als een doorsnee Nederlands huishouden hetzelfde percentage van het vermogen kwijt zou zijn, dan zou dat neerkomen op een paar honderd euro.

Lang zal Bloomberg niet wakker liggen van het bedrag, want hij is een van de rijkste mensen ter wereld. Volgens Forbes heeft Bloomberg een vermogen van bijna 60 miljard dollar. Aan zijn campagne besteedde hij ruim 500 miljoen dollar, nog geen procent van zijn totale vermogen.

Ter vergelijking: het gemiddelde Nederlandse huishouden had in 2018 een vermogen van 38.400 euro. Een even groot percentage van dat vermogen komt neer op 320 euro.

Vergelijk hoeveel dat voor jou is

Werkt de tool niet goed? Open in nieuw tabblad.

Ondanks de honderden miljoenen die Bloomberg in zijn campagne pompte, moest hij de strijd deze week toch opgeven. Alleen op Amerikaans-Samoa wist hij een voorverkiezing te winnen: de miljardair kreeg daar 175 stemmen.

130 dollar per stem

De Washington Post berekende dat hij in de staten die op Super Tuesday naar de stembus gingen ruim 130 dollar kwijt was voor elke stem die hij binnensleepte, omgerekend zo’n 115 euro.

Stel dat Jan Modaal zich ook verkiesbaar zou stellen en in Nederland 320 euro aan advertenties besteedt: dan zou hij in drie bushokjes een poster kunnen laten ophangen, een reclamevliegtuigje ruim een uur laten vliegen of een piepkleine advertentie in het Parool kunnen plaatsen.

Is hij dan net zo overtuigend als Bloomberg, dan krijgt hij bijna 3 mensen zo ver om daadwerkelijk op hem te stemmen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore