Uitstel van betaling

Britse luchtvaartmaatschappij Flybe stopt: 'Kom niet naar vliegveld'

05 maart 2020 05:46 Aangepast: 05 maart 2020 08:42
Een toestel van Flybe. Beeld © AFP

De Britse luchtvaartmaatschappij Flybe heeft uitstel van betaling aangevraagd en houdt per direct alle vliegtuigen aan de grond. Reizigers worden verzocht om niet naar het vliegveld te komen. Het is mede vanwege de corona-uitbraak dat het zo ver kon komen.

De maatschappij laat op de website weten dat er per ingang van direct geen Flybe-toestellen meer zullen vertrekken. Voor reizigers die al een ticket hebben kan de maatschappij helaas niets doen. Zij moeten zelf een nieuw ticket bij een andere luchtvaartmaatschappij regelen.

Vandaag zouden er ook circa 20 Flybe-vluchten vanaf Schiphol zijn.

Regionale luchtvaartmaatschappij

Flybe is Europa's grootste regionale luchtvaartmaatschappij en voerde ruim 40 procent van de binnenlandse vluchten in Groot-Brittannië uit. Op veel van die routes is Flybe de enige opererende luchtvaartmaatschappij.

Financiële injectie

Het ging al langer niet goed met het bedrijf. Twee maanden geleden kondigde de Britse overheid nog een financiële injectie in de maatschappij aan. De luchtvaartmaatschappij werd vorig jaar overgenomen door Connect Airways, een samenwerkingsverband tussen Virgin Atlantic, Stobart Air en Cyrus Capital. Die bedrijven trekken nu toch de stekker uit Flybe.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland komt met bijmengverplichting voor luchtvaart

Coronavirus genadeklap

Hoewel dus al gevreesd werd dat Flybe het einde van het jaar niet zou halen, betekende de uitbraak van het coronavirus de genadeknap voor de luchtvaartmaatschappij. De vraag naar vliegtickets kwam door het virus onder grote druk te staan. Ook de Brexit zorgt ervoor dat minder Britten het vliegtuig nemen. 

Er werken zo'n 2000 mensen bij Flybe. Vanuit Nederland vliegt de maatschappij naar Birmingham, Exeter en Londen.

Luchtvaart in crisis door coronavirus

Veel bedrijven hebben het zwaar door de coronacrisis, maar luchtvaartmaatschappijen hebben het misschien wel het allerzwaarst.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore