Afghanistan

Nog geen twee dagen na vredesdeal dreigen Taliban met offensief

03 maart 2020 08:49 Aangepast: 03 maart 2020 08:50
Talibanstrijders op weg naar een viering van het vredesakkoord, dat nu alweer onder druk staat. Beeld © NurPhoto

De Taliban dreigen Afghaanse regeringstroepen weer militair aan te vallen. Dat is opmerkelijk, want afgelopen zondag tekenden de Taliban en de VS nog een vredesakkoord over Afghanistan.

Het vredesakkoord zorgt nu al voor ruzie tussen de streng islamitische Taliban en de Afghaanse regering. Ze zijn het oneens over het vrijlaten van 5000 gevangenen. De Taliban en de VS spraken afgelopen zondag af dat er 5000 Taliban zouden worden vrijgelaten, dat is ongeveer de helft alle Taliban die in de Afghaanse cel zitten.

Ruzie over gevangenen

De VS en de Taliban zijn er dus uit, maar inmiddels blijkt de Afghaanse regering het niet eens te zijn met alle afspraken. "Er is geen verplichting om 5000 gevangenen vrij te laten," zei de Afghaanse president Ghani op zondag al. Ghani wil naar eigen zeggen best praten over het vrijlaten van gevangenen, 'maar het kan geen voorwaarde zijn voor gesprekken'.

Voor de Taliban is dat onacceptabel: zij willen juist alleen maar praten met de Afghaanse regering nadat hun gevangenen vrij zijn. Volgens een woordvoerder is de Taliban klaar voor besprekingen. "Maar we wachten op de vrijlating van onze 5000 gevangenen. Als die, honderd of tweehonderd meer of minder maakt niet uit, niet worden vrijgelaten, dan komen er ook geen besprekingen".

Dreigement

De Taliban hebben nu aangekondigd weer tegen de Afghaanse regeringstroepen te gaan vechten als de gevangenen niet vrijkomen. Internationale troepen zouden de Taliban naar eigen zeggen met rust laten.

Als de Taliban dit dreigement waarmaken, dan zou het een streep door de vredesdeal kunnen. Die werd afgelopen zondag getekend, 18 jaar nadat de VS Afghanistan binnenvielen.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mijlpaal in oorlog: akkoord tussen VS en taliban over 'verminderd geweld'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore