Turkse grens open

Griekenland ontkent doden vluchtelingen, spreekt van nepnieuws

03 maart 2020 00:58
Vluchtelingen aan de Griekse grens. Beeld © AFP

De Griekse regering ontkent dat het migranten aan de grens heeft gedood. De Turkse president Erdogan had gezegd dat twee migranten waren gedood en dat een derde gewond was geraakt.

Volgens Erdogan zouden Griekse soldaten twee vluchtelingen die naar de Europese Unie wilden, hebben gedood. Een ander zou gewond zijn geraakt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Griekenland weigert asielaanvragen en roept noodsituatie uit aan de grens

De Grieken zeggen op hun beurt dat er niets klopt van de beschuldigingen. "Al het andere wat daarover wordt gezegd is niets meer dan het opzettelijk verspreiden van nepnieuws."

De afgelopen dagen zijn meer dan 10.000 vluchtelingen vanuit Turkije vertrokken, nadat dat land de grenzen opende. Dat gebeurde na een luchtaanval op Turkse militairen in buurland Syrië.

Beelden van mensensmokkel aan Griekse grens

In het holst van de nacht zag correspondent Olaf Koens hoe groepen vluchtelingen vanuit Turkije de oversteek willen maken naar Griekenland.

Erdogan zei op een persconferentie dat hij 1 miljard euro extra van de EU om vluchtelingen op te vangen heeft geweigerd. "Wie houden ze voor de gek? We willen dit geld niet."

Teruggestuurd

Griekenland zei gisteren dat het nieuwe asielaanvragen de komende maanden zal weigeren. Het land heeft ook de noodsituatie uitgeroepen voor gebieden aan de grens.

Met de maatregelen hoopt de Griekse premier de vluchtelingenstroom een halt toe te roepen. "Probeer niet om Griekenland binnen te komen, je zult worden teruggestuurd", liet de premier weten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrije doortocht voor Syrische vluchtelingen: wat is er aan de hand?

Mensensmokkelaars geven Syrische kinderen gevaarlijke verdovingen

Mensensmokkelaars dwingen de vluchtelingen vaak hun kinderen tijdens de gevaarlijke tocht zwaar te verdoven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore