Reactie op Turkije

Griekenland weigert asielaanvragen en roept noodsituatie uit aan de grens

02 maart 2020 00:44 Aangepast: 02 maart 2020 10:49
Het aantal migranten dat Griekenland probeert binnen te komen is explosief gestegen. Beeld © AFP

Griekenland weigert komende maand nieuwe asielaanvragen. Ook roept het land aan de grenzen de noodsituatie uit. Sinds de Turkse president Erdogan Syrische vluchtelingen vorige week vrije doorgang naar Europa heeft beloofd, is het aantal migranten op de Griekse eilanden explosief gestegen.

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis kondigde de maatregelen gisteren aan.

De Turkse president Erdogan gooide vorige week 'de poorten naar Europa' open. Die beslissing kwam nadat bij een aanval 33 Turkse militairen in het Syrische Idlib omkwamen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrije doortocht voor Syrische vluchtelingen: wat is er aan de hand?

Duizenden nieuwe migranten

Volgens Turkije zijn inmiddels al 18.000 mensen naar Europa vertrokken, Griekenland bevestigde dit weekend dat er al 'meer dan 4000' pogingen zijn gedaan om het land in te komen. Om hoeveel migranten het werkelijk gaat, blijft echter gissen.

De nieuwe stroom vluchtelingen leidt tot grote onrust op de Griekse eilanden Lesbos en Chios, waar de vluchtelingenkampen al lange tijd overvol zijn.

'Je zult worden teruggestuurd'

Met de maatregelen hoopt de Griekse premier de vluchtelingenstroom een halt toe te roepen. "Probeer niet om Griekenland binnen te komen, je zult worden teruggestuurd", liet Mitsotakis via Twitter weten. Ook stuurt hij extra personeel naar de grens, waar de noodtoestand is uitgeroepen. Het gaat zowel om de grenzen op land als aan zee.

Grote onrust op de Griekse eilanden Lesbos en Chios

Bewoners zijn woedend dat de regering het vluchtelingenprobleem op hun eilanden niet oplost. De afgelopen dagen kwam het tot hevige rellen tussen de politie en de eilandbewoners.

Sms van Griekse overheid

Iedereen in de buurt van de Turks-Griekse grens kreeg gisteren een sms van de Griekse overheid. Daarin worden migranten ontmoedigd de grens over te steken. "Griekenland voert de grenscontroles op. Iedereen die illegaal het land probeert binnen te komen, zal worden tegengehouden. Probeer de grens niet over te steken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onrust groeit op Griekse eilanden om overvolle kampen

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Turkije: 18.000 migranten in één dag over grens met Europa

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore