Ga naar de inhoud
Stikstofdioxide

China ademt schonere lucht (en dat komt door het coronavirus)

De luchtvervuiling is afgenomen in China. Links voor en rechts na het invoeren van strenge maatregelen. Beeld © NASA

De luchtvervuiling in China is gedaald. Dat blijkt uit satellietbeelden van de NASA. Door de uitbraak van het coronavirus in China zijn veel fabrieken dicht, er wordt minder gereisd en miljoenen mensen zitten in quarantaine.

China heeft drastische maatregelen genomen om de verspreiding van het virus te stoppen. Het gevolg is dat er minder stikstofdioxide (NO2) in de lucht terechtkomt. Stikstofdioxide is een schadelijk gas dat wordt uitgestoten door industrie, energiecentrales en verbrandingsmotoren. 

Op de NASA-beelden (boven) is de hoeveelheid stikstofdioxide te zien voor en na het begin van de quarantainemaatregelen.

Productie
Covid-19
Productie Chinese economie stort in door coronavirus

"Het is voor het eerst dat ik zo'n drastische daling zie in zo'n groot gebied", zegt Fei Liu, luchtkwaliteitsonderzoeker bij de NASA.

Wuhan ligt stil

Miljoenenstad Wuhan, waar de virusuitbraak in december begon, werd op 23 januari als eerste afgesloten van de buitenwereld. De industrie in en om de stad is stil komen te liggen.

De luchtkwaliteit bij Wuhan blijkt sterk verbeterd. Op satellietbeelden van de NASA is de lucht zichtbaar schoner in de eerste maanden van dit jaar, vergelijken met dezelfde periode vorig jaar.

Schone lucht bij de Spelen

Een daling van de luchtvervuiling is eerder gemeten in 2008, tijdens de economische recessie. Ook bij de Olympische Spelen in de Chinese hoofdstad Peking (2008) werd een lokale daling waargenomen. Na het einde van de Spelen nam de uitstoot weer toe.

De 6 belangrijkste vragen over het coronavirus

03:03
Wanneer is het coronavirus besmettelijk? En hoe voorkomt Nederland dat er net zoals in Italië een uitbraak komt? In deze video geeft het RIVM antwoord op zes van de meest prangende vragen over het coronavirus.

In China zijn volgens de officiële cijfers 80.000 mensen besmet geraakt en bijna 2900 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.