Vredesakkoord

Afghaan Omaid blij met Taliban-deal, maar Sara vreest sharia

29 februari 2020 13:19 Aangepast: 29 februari 2020 14:27
Omaid (20) en Sara (13) Beeld © AP/Reuters

Na achttien jaar oorlog is er vandaag een vredesakkoord voor Afghanistan. De VS en de Taliban begraven de strijdbijl. Eindelijk, zeggen opgeluchte Afghanen. Anderen maken zich zorgen dat de streng islamitische Taliban de sharia weer invoert.

Omaid is 20 en Sara is 13. Dat betekent dat ze beiden in hun land alleen maar oorlog hebben meegemaakt. Toch denken ze totaal verschillend over het vredesakkoord.

Arbeider Omaid is blij met de vredesdeal. "Voor ons is het belangrijk dat er vrede komt in Afghanistan", zegt hij tegen persbureau AP. 

Omaid (20): 'We hebben vrede nodig. Dat is alles.' Omaid (20): 'We hebben vrede nodig. Dat is alles.'

Afghanistan: 18 jaar oorlog

De oorlog in Afghanistan begon eind 2001, kort nadat de islamitische terreurgroep Al-Qaida een enorme aanslag pleegde op het World Trade Center in New York. Het meesterbrein achter die aanslag, Osama Bin Laden, had zijn terreurdaad kunnen voorbereiden in Afghanistan omdat het streng islamitische Taliban-regime hem onderdak bood.

De Verenigde Staten wilden Bin Laden hebben, vielen Afghanistan binnen en verdreven de Taliban. Bin Laden ontsnapte naar Pakistan, waar hij pas in 2011 werd gedood door Amerikaanse commando's. Ondertussen ging de oorlog in Afghanistan door: de VS konden het land niet onder controle krijgen, maar terugtrekken wilde Amerika zich ook niet uit angst voor een terugkeer van de Taliban.

De oorlog bleek voor de VS een moeras. Hij duurde 18 jaar, kostte 750 miljard dollar en duizenden levens. Toch is niet iedereen blij met het vredesakkoord.

Zorgen om vrouwenrechten

"Ik maak me wel zorgen over mijn toekomst", zegt Sara tegen persbureau Reuters in haar muziekschool. "Want als een groepering als de Taliban naar ons land komt, heb ik geen vrijheid van onderwijs meer."

Sara wil een grote muzikant worden, maar ze is bang dat de Taliban roet in het eten gooien.

'Kan ik straks nog muziek maken?'

Toen de Taliban van 1996 tot 2001 aan de macht waren, voerden ze strenge shariawetgeving in, wat onder meer betekende: geen vrouwenrechten en geen muziek. Sara is bang dat de Taliban haar school gaan sluiten.

Optimisme

Omaid ziet het positiever in. Volgens hem kunnen Taliban-strijders weer worden opgenomen in de maatschappij. "Als er kans op werk komt, maakt het ons niet uit. Ze kunnen dan op dezelfde manier hun geld verdienen als wij."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mijlpaal in oorlog: akkoord tussen VS en taliban over 'verminderd geweld'

Om de vredesdeal mogelijk te maken, hebben de Taliban al een week geen aanslagen meer gepleegd. Dankzij het akkoord gaat ruim een derde van de 13.000 Amerikaanse soldaten naar huis.

Taliban profileert zich

En de Taliban? Die profileren zich de laatste tijd als gematigde moslims, met vrouwenrechten en al. Maar of de optimistische Omaid gelijk krijgt of de bezorgde Sara, is nog even afwachten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore