Césars

Rellen tijdens uitreiking filmprijs aan omstreden regisseur Roman Polanski

29 februari 2020 08:30 Aangepast: 29 februari 2020 08:35
Protesten in Parijs tijdens het uitreiken van de César-filmprijs. Beeld © EPA

In Parijs zijn vannacht rellen uitgebroken tijdens de uitreiking van de filmprijs César aan de omstreden regisseur Roman Polanski. De 86-jarige filmmaker is in het verleden veroordeeld voor seks met een 13-jarig meisje. Hij viel gisteren in de prijzen met zijn nieuwe film 'J'accuse'.

Demonstranten probeerden in reactie op die nominatie de zaal van de prijsuitreiking te bestormen. Ook liepen een aantal actrices tijdens de ceremonie uit protest de zaal uit.

Adèle Haenel, zelf genomineerd voor beste actrice, omschreef de winst van Polanski als 'een schande'. "Het eren van Polanski is als spugen in het gezicht van alle slachtoffers."

Seksueel misbruik

De Pools-Franse regisseur werd in 1978 in de Verenigde Staten veroordeeld voor seks met een meisje van 13. Daarop vertrok hij naar Europa. In november werd hij opnieuw beschuldigd van verkrachting, deze keer door de Franse fotografe Valentine Monnier.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote brand bij rellen in Parijs, treinstation Gare de Lyon ontruimd

Over zijn nieuwe bioscooprelease 'J'accuse' ontstond vooraf al veel ophef. Uit angst voor een 'lynchpartij' gaf Polanski eerder aan zelf niet aanwezig te zijn bij de Césars-uitreiking. Toen bekend werd dat de regisseur uiteindelijk twee Césars won, die voor beste regisseur en voor het beste script, brak het protest uit.

Demonstranten trokken onder meer een hek omver bij concertzaal Salle Pleyel. De politie had traangas nodig om de boze mensen bij de concertzaal weg te houden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Roman Polanski gaat toch niet naar César Awards

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore