Soldaten omgekomen

Turkije opent grenzen voor Syrische vluchtelingen na aanval op militairen

28 februari 2020 01:00 Aangepast: 28 februari 2020 09:40
Syrische soldaten in de provincie Idlib. Beeld © AFP

In de Syrische provincie Idlib zijn gisteren meer dan dertig militairen omgekomen bij een luchtaanval die is uitgevoerd door het Syrische of het Russische leger. De Turkse president Erdogan is in crisisberaad en Turkije heeft in een eerste reactie al laten weten de grenzen voor Syrische vluchtelingen die naar Europa willen nu open te zetten.

Zeker 33 Turkse militairen zijn volgens de autoriteiten bij de aanval in het Syrische Idlib om het leven gekomen. De gouverneur van de Turkse provincie Hatay heeft dat bevestigd. Eerder sprak hij nog over 22 omgekomen militairen.

Duizenden Turkse troepen in Syrië

Er zijn momenteel duizenden Turkse militairen aanwezig in het noordwesten van Syrië. Turkse strijdkrachten bestoken daar doelen van het Syrische regime, dat bezig is met een offensief in de regio. Eerder deze week vielen er ruim 100 doden bij gevechten in de provincie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruim 100 doden bij gevechten in Syrische provincie Idlib

In Turkije zijn sociale media zoals Twitter en Facebook na de aanval op de Turkse soldaten afgesloten. Zo houdt Turkije controle over de geruchten dat er veel meer doden zouden zijn.

Erdogan in crisisberaad

Bronnen melden dat de Turkse president Erdogan in crisisberaad is. Het is onduidelijk of de aanval is uitgevoerd door het Syrische of het Russische leger, dat militaire steun geeft aan het Syrische regime van Bashar al-Assad. Turkije heeft volgens staatspersbureau Anadolu direct na de aanval nieuwe bombardementen uitgevoerd op het Syrische leger.

Turkije liet niet lang na de aanval ook weten dat het de grenzen openzet voor Syrische vluchtelingen die naar Europa willen. Volgens correspondent Olaf Koens is dat een verkapt dreigement. President Erdogan hoopt zo de steun van Europa te krijgen om de aanval op de Turkse soldaten te kunnen vergelden.

NAVO en de VS veroordelen aanval

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, heeft gisteravond gesproken met NAVO-topman Jens Stoltenberg. De NAVO-topman zou de aanval hebben veroordeeld. Stoltenberg roept het Syrische regime en 'bondgenoot Rusland' op om het offensief in Idlib te staken.

Ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelt de aanval. "We staan naast onze NAVO-bondgenoot Turkije en blijven roepen om een onmiddellijk einde aan dit walgelijke offensief van het Assad-regime, Rusland en door Iran gesteunde strijdkrachten."

Grote gevolgen

Hoewel het onduidelijk is wat er precies gaat gebeuren, vreest correspondent Olaf Koens dat dit groots gaat worden. In Turkije stonden ver na middernacht (lokale tijd) betogers voor het Russische consulaat in Istanbul.

Trauma's voorkomen: vader leert Selva (4) bombardementen weg te lachen

Elke keer als een bom inslaat, gaan ze samen lachen. Deze vader wil zo voorkomen dat zijn 4-jarige dochter Selva trauma's oploopt door het oorlogsgeweld in het Syrische Idlib.

Burgeroorlog sinds 2011

Idlib wordt gezien als het laatste bolwerk van rebellen die tegen het leger van de Syrische president Bashar al-Assad vechten. Het leger van Assad rukt steeds verder op in de provincie. Volgens de laatste berichten zouden bijna een miljoen mensen op de vlucht zijn voor het geweld.

Sinds 2011 woedt in Syrië een burgeroorlog. Het grootste deel van het land is weer in handen van Assad. De oorlog heeft al aan honderdduizenden mensen het leven gekost.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mohammed (11) over oorlog in Syrië: 'Ik wil een toverstaf om bombardementen te stoppen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore