'Geen normaal proces'

Moskou: MH17-verdachten hun straf in Rusland laten uitzitten is onbespreekbaar

27 februari 2020 21:22 Aangepast: 04 maart 2020 08:16
De vier MH17-verdachten: drie Russen en één Oekraïner.

Het is voor Moskou onbespreekbaar om Russische MH17-verdachten hun straf te laten uitzitten in Rusland. De Russische regering wil, zoals het er nu voorstaat, niet meewerken aan eventuele straffen omdat Rusland het onderzoek naar de ramp 'oneerlijk' vindt.

Op 9 maart begint in Nederland de rechtszaak tegen vier verdachten die verantwoordelijk worden gehouden voor de MH17-ramp. Drie van de vier verdachten hebben de Russische nationaliteit. Die komen niet naar Nederland omdat Rusland geen eigen onderdanen uitlevert.

De Nederlandse regering heeft aan Moskou gevraagd of die drie Russische verdachten, als ze schuldig worden bevonden, misschien in Rusland hun straf kunnen uitzitten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rusland wil verdachten MH17 zelf berechten

'Geen bewijs'

Moskou is niet bereid om met Nederland te praten over het het uitvoeren van straffen. Reden is dat Moskou het onderzoek naar de MH17-ramp niet vindt deugen. "Je kunt het niet hebben over een mogelijke straf of het uitzitten van een straf als er geen bewijs is, als er geen kans is op een normaal proces."

Dit zegt Maria Zacharova, woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, tegen RTL Nieuws. Onze correspondent was vandaag op haar persconferentie om te vragen hoe Rusland tegen de aankomende MH17-rechtszaak aankijkt.

Regeringswoordvoerder Maria Zacharova tijdens de persconferentie. Regeringswoordvoerder Maria Zacharova tijdens de persconferentie.

"Laat mij u een tegenvraag stellen", zei Zacharova tegen onze correspondent. "Helaas bewijst het Westen dat de grootste zaken juist tot niets leiden. Weet u wel hoe veel grote rampen of moorden er zijn die nog altijd niet zijn uitgezocht?" Als voorbeeld geeft Zacharova de moord op de Amerikaanse president Kennedy in 1963.

'Oneerlijk en barbaars'

De MH17-zaak wordt, vreest Zacharova, net zo slecht uitgezocht. Ze beweert, zoals Moskou dat al eerder deed, dat de informatie uit Rusland bij het onderzoek naar de ramp wordt genegeerd. "Het is oneerlijk, het is barbaars."

Dit Russische verwijt is door het internationale onderzoeksteam en de Nederlandse regering steeds ontkend. Minister Blok zei onlangs nog dat Rusland niet goed heeft gereageerd op alle vragen die het onderzoeksteam heeft gesteld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rusland haalt uit naar Nederland: 'Zijn jullie echte kerels?'

De vierde verdachte die terechtstaat voor de ramp heeft overigens niet de Russische, maar de Oekraïense nationaliteit. Waar hij zich bevindt, is onduidelijk. Ook juridisch was hier aanvankelijk een probleem omdat Oekraïne, net als Rusland, geen eigen staatsburgers uitlevert.

Straf in Oekraïne

Wel is met Oekraïne al eerder afgesproken dat een Oekraïense verdachte, als hij door een Nederlandse rechter wordt veroordeeld, zijn straf zal uitzitten in Oekraïne. Zo'n zelfde afspraak wil Rusland dus niet maken.

Rampvlucht MH17

Vlucht MH17 werd op 17 juli 2014 uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder hen waren 196 Nederlanders. Het gebeurde boven een oorlogsgebied in Oost-Oekraïne, waar het Oekraïense regeringsleger vecht tegen rebellen die steun krijgen uit Moskou.

Uit internationaal onderzoek bleek dat het vliegtuig was neergehaald met een Buk-raket uit Rusland. Moskou heeft altijd ontkend en, met verschillende theorieën, steeds Oekraïne beschuldigd.

In maart 2020 start in Nederland een rechtszaak tegen vier verdachten (drie Russen en één pro-Russische Oekraïner) voor betrokkenheid bij de ramp.

Daarnaast is de Russische staat formeel aansprakelijk gesteld door Nederland en Australië. Hierover zijn achter de schermen gesprekken met Moskou gaande.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore