'Weinig klanten'

Nederlandse patatzaak in Shanghai mag weer open na sluiting om coronavirus

27 februari 2020 14:20 Aangepast: 02 maart 2020 15:31
Edwin den Hartog bij zijn patatzaak in Shanghai. Beeld © Privéfoto

Vreselijk, noemt Edwin den Hartog (40) het. Zijn twee patatzaken in Shanghai zijn al ruim vier weken dicht vanwege het coronavirus. Vanaf morgen mogen ze weer open, maar of dat iets uitmaakt? "Er is niemand op straat."

Den Hartog opende vorig jaar juni de eerste vestiging van Royal Patat in Shanghai. Afgelopen januari begon hij een tweede zaak. "Al heb ik er eigenlijk maar anderhalf. De tweede zaak moest namelijk na twee dagen alweer dicht vanwege het virus", zegt hij tegen RTL Nieuws.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona-update: meer bedrijven in de problemen, vluchten geschrapt

Morgen komt daar verandering in: de patatzaken mogen weer open. Goed nieuws, zou je denken, maar Den Hartog is er minder enthousiast over omdat hij met een personeelstekort zit. "Sommige werknemers zitten nog in quarantaine."

Niemand op straat

Ook verwacht hij geen klanten. "De nieuwe zaak zit in een winkelcentrum. Daar gaan mensen nu sowieso niet heen. Bij de andere zaak zou ik misschien dertig patatjes per dag verkopen, als ik dat al haal. Daarvoor hoef ik niet open te gaan, maar we gaan het wel doen."

Drukte bij de patatzaak voordat het coronavirus uitbrak. Drukte bij de patatzaak voordat het coronavirus uitbrak.

Lange rijen zijn volgens hem normaal gesproken geen uitzondering bij zijn zaak. "De Nederlandse patat valt echt in de smaak bij de Chinezen. Soms staan mensen een uur in de rij. Omdat het zo'n succes is, willen we graag nog meer zaken openen. Dat zit er voorlopig niet in."

Oplossing zoeken

Den Hartog woont in Nederland, maar co-founder en patatbakker Ruben de Hoog (26) is in Shanghai. Ook die verwacht weinig klanten de komende dagen, maar hij is wel blij dat ze één van de twee zaken weer open kunnen doen. 

Lastig is het wel, want het personeel is niet allemaal in Shanghai. "Zij zijn eind januari vanwege het Chinees nieuwjaar naar hun geboorteplaats afgereisd en kunnen niet terugkomen omdat de meeste binnenlandse vluchten en treinreizen zijn geannuleerd." Het personeel dat er wel is, komt morgen bijeen om een oplossing te zoeken.

Ruben de Hoog met de mascotte van Royal Patat in Shanghai. Ruben de Hoog met de mascotte van Royal Patat in Shanghai.

Dichtblijven is volgens De Hoog geen optie, omdat de meeste winkels in de buurt morgen weer open gaan. "En ik vind het ook wel fijn om bij te dragen aan het herstel van de stad. Het voelt een beetje als een morele plicht. De afgelopen twee dagen zijn er al relatief meer mensen op straat dan twee weken geleden."

Maatregelen

Wel neemt het bedrijf nog een aantal maatregelen. De medewerkers dragen mondkapjes en handschoenen, en hun temperatuur wordt regelmatig gemeten. Ook is er een speciaal bestelsysteem ontwikkeld waarmee klanten aan de kassa met hun telefoon kunnen bestellen. "Zodat ze niet dichtbij hoeven komen", zegt De Hoog.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit kun je als werkgever doen bij een uitbraak van het coronavirus

De patatbakker zat tot een paar dagen geleden zelf nog in quarantaine. "Dat kwam omdat ik binnen China had gereisd toen het coronavirus uitbrak, waardoor ik verplicht twee weken mijn huis niet uit mocht."

Hij noemt die periode 'vreselijk saai'. "In China heerst echt een bestelcultuur. Je kunt zelfs paracetamol of een kopje koffie laten bezorgen. Dus ik liet veel boodschappen bezorgen en ging uitgebreid koken. Netflix is geblokkeerd door de overheid."

De 6 belangrijkste vragen over het coronavirus

In deze video geeft het RIVM antwoord op zes van de meest prangende vragen over het coronavirus.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore