Denemarken en Estland

Nog geen corona in Nederland, wel in 18 van de 51 Europese landen

27 februari 2020 09:05 Aangepast: 27 februari 2020 11:48
Afgesloten wegen in Noord-Italië vanwege het coronavirus. Beeld © EPA

Het nieuwe coronavirus verspreidt zich in een rap tempo over Europa. In 18 van de 51 Europese landen is het virus inmiddels geconstateerd. In Duitsland is het virus bij mensen net over de grens bij Sittard vastgesteld. Maar ook Denemarken en Estland melden vandaag de eerste besmettingen.

Volgens de Deense autoriteiten gaat het om een man die terugkeerde van een skivakantie in Noord-Italië. Italië is één van de landen die het zwaarst getroffen is door het nieuwe coronavirus. Tot dusver zijn zo'n vierhonderd besmettingen vastgesteld in het EU-land. Twaalf patiënten zijn overleden.

Coronacarnaval

In het Duitse Gangelt, net over de grens bij Sittard, zijn drie nieuwe gevallen van het virus ontdekt. Een vierde persoon heeft het waarschijnlijk ook. De drie waren bij de carnavalsviering in Langbroich-Harzelt waaraan ook een eerder besmette man deelnam. Hij ligt nu in kritieke toestand in het ziekenhuis van Düsseldorf.

Nederlands lab vecht mee tegen corona

Wetenschappers in Leiden werken hard aan een vaccin. Maar ze weten ook: "Tijd hebben we niet."

Het Russische persbureau TASS meldde de besmetting in Estland vandaag op basis van uitspraken van de minister van Sociale Zaken van het EU-land. Volgens minister Tanel Kiik gaat het om een inwoner van Estland van Iraanse afkomst. De man was onlangs uit Iran teruggekeerd.

Het virus verspreidt zich momenteel snel over Europa. Nederland ontspringt tot nu toe de dans, net als onder meer Ierland, Portugal en Polen. Het RIVM zei eerder dat het een reëel risico is dat we in Nederland binnenkort ook een coronapatiënt krijgen.

Wereldwijd zijn inmiddels meer dan 82.000 besmettingen en 2800 sterfgevallen gemeld, bijna allemaal in China. Xu Hong, de Chinese ambassadeur in Nederland zei gisteren dat de coronacrisis in de Chinese provincie Hubei voorbij is. Tegelijkertijd gaat het in Europa nu juist de laatste dagen hard. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Bruins: 'drastische maatregelen ook hier niet uitgesloten'

Na China heeft Zuid-Korea de meeste besmettingsgevallen. De autoriteiten meldden vandaag dat er 334 nieuwe besmettingsgevallen van het nieuwe coronavirus zijn vastgesteld in het land. Van 1595 mensen in Zuid-Korea is nu bekend dat zij zijn besmet. Tot nu zijn twaalf mensen in het land aan het virus bezweken.

Vragen en antwoorden

Corona komt steeds dichter bij Nederland en het aantal vragen over het virus neemt toe. Je vragen die nog onbeantwoord zijn, kun je aan ons stellen. Vanavond om 19.50 uur geven we antwoord op jouw vragen over het virus samen met de belangrijkste deskundigen in een live-uitzending op onze site en in onze app.

De 6 belangrijkste vragen over het coronavirus

In deze video geeft het RIVM antwoord op zes van de meest prangende vragen over het coronavirus.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore