Holocaust 'herdenken'

Praalwagen met gaskamer en nazi-officieren in Spaanse carnavalsoptocht

26 februari 2020 18:42 Aangepast: 26 februari 2020 19:09

'Wat ze in Aalst kunnen, kunnen wij beter', lijkt de bizarre gedachte te zijn geweest van een carnavalsgroep in Spanje. Zij traden op in de plaatselijke optocht met een gaskamer als praalwagen, tientallen nazi-soldaten en even zo veel gevangenen gekleed in de gestreepte uniformen van de concentratiekampen.

De beelden gaan inmiddels de wereld over en zorgen voor enorme verontwaardiging. De Israëlische ambassade in Spanje is laaiend en noemt de beelden 'walgelijk'.

Slachtoffers eren

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft geschokt gereageerd en zegt dat de carnavalsgroep zijn excuses heeft aangeboden. Die zegt dat het steeds hun bedoeling is geweest om met hun act de holocaust te herdenken en de zes miljoen slachtoffers te eren.

Een onderdeel van de groep: voorin de nazi-officieren, achterin zijn de schoorstenen van een crematorium te zien. Een onderdeel van de groep: voorin de nazi-officieren, achterin zijn de schoorstenen van een crematorium te zien.

Het stadsbestuur zegt dat de wagen op grond van die omschrijving ook was toegelaten tot de optocht. "Wij staan achter de kritiek op de act. Als het hun bedoeling was de slachtoffers te eren, dan is dat duidelijk niet gelukt." 

Aalst

Bij het optreden van deze groep, valt dat van een Carnavalsgroep in het Vlaamse Aalst bijna in het niet. Daar ontstond vorig jaar grote ophef, toen er een groep meeliep met een wagen waarop nazi-karikaturen van joden werden uitgebeeld, compleet met haakneus en zittend op zakken vol geld. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Israël eist verbod op carnaval in Aalst: 'België moet zich schamen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore