Besmetting dichtbij

Corona of geen corona, de boodschappen moeten toch gehaald worden

26 februari 2020 16:17 Aangepast: 26 februari 2020 17:33
Georgiette doet boodschappen net over de grens. Beeld © RTL Nieuws

Stel: op een paar kilometer van je huis raakt iemand besmet met het coronavirus. Wat doe je dan? Voor sommige Limburgers is het vandaag werkelijkheid. Maar ze laten zich niet kennen. Net over de grens staan, zoals altijd, de parkeerplaatsen vol met Nederlandse kentekenplaten. "Tsja, wat moet je dan?"

De Nederlanders die we spreken, hebben vanochtend voor ze op pad gingen wel íets langer nagedacht dan normaal. Maar voor geen van hen - ze staan er immers - was de besmetting van de Duitse man uit Langbroich reden om thuis te blijven. De man van 47 ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis, en was in het weekend van 7 en 8 februari nog in Limburg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Carnavalsvereniging van Duitse coronapatiënt in quarantaine

'Ik ga niet naar Noord-Italië'

Georgiette uit Susteren is vandaag ook 'gewoon' naar het winkelcentrum in Tüddern gekomen, het ligt een steenworp af van de plaats waar de besmette Duitse man vandaan komt.

"Maar als het virus echt hier zou worden aangetroffen, zou ik er niet meer heengaan. Ik ga nu ook niet naar Noord-Italië, waarom zou je het opzoeken?"

Drukte op het parkeerterrein. Drukte op het parkeerterrein.

Paniek? Nee dus. Maar een beetje bedachtzaamheid is wel in de Limburgse hoofden gekropen. Sandra uit Nieuwstadt zegt ook: "Het komt nu wel dichterbij, maar ik heb er niet over nagedacht om hier geen inkopen te doen. We wonen om de hoek." Echte zorgen maakt ze zich dan ook niet. "Je kunt er ook zo weinig aan doen."

Winkeleigenaar boos

De grootste angst zit misschien nog wel bij de eigenaren van de winkels. Er zijn ook televisieploegen afgekomen op het nieuws van de besmetting, en dat wordt opgemerkt. "Ik wil beslist niet dat mijn winkel wordt uitgezonden", bijt de eigenaar van de supermarkt een cameraman toe. Zijn winkel die in verband wordt gebracht met het coronavirus, dat is het laatste wat hij wil.

In Italië is de paniek om corona een stuk groter:

De winkels zijn verlaten, de kassa's zijn leeg. In Italië is er flinke onrust.

Een half uur rijden verderop ligt het hotel in Vlodrop waar de Duitse man deze maand nog vertoefde. Toen was hij nog niet ziek, en de mensen die daar nu zijn, maken zich dan ook geen zorgen.

Hotelgast Antoine nuttigt er een koffie en een broodje met zijn vrouw Aneta. Ze zegt grappend tegen haar man: "Misschien moet je je baas even een bericht sturen, dat we hier misschien wel twee weken moeten blijven."  

Scholen dicht

En toch: dit virus is geen grapje. Het gaat niet om geld, het gaat, in al veel te veel gevallen, om mensenlevens. De angst voor het virus bestaat wel degelijk, en dat is ook te zien in de dorpen. Gemeentehuizen, kinderopvangcentra en scholen zijn dicht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat moet je doen als je denkt dat je het coronavirus hebt?

We rijden naar Gangelt, de relatief grote plaats in de buurt van Langbroich. Ook daar is het gemeentehuis dicht, door de coronabesmetting. Maar in de lunchroom waar wij een broodje en een koffie nuttigen, zit achter ons gewoon weer een Limburgs stel te eten. Ze zegt wel bang te zijn voor het virus, en de verspreiding ervan.

Dettol op de deurklink

Verschrikt kijkt ze dan ook even aan als we vertellen dat er hier in de buurt een man besmet is geraakt. Ze wist het niet. En al snel wordt de situatie gerelativeerd. "Oja? Nou ja, als je het krijgt, krijg je het. Er is toch niet veel aan te doen." Ze vertelt dat ze thuis wel nadenkt over het virus, en past daar ook haar gedrag op aan. Ze lacht. "Dettol op de deurklink, handen wassen, dat soort dingen. En als ik in de supermarkt sta, en mensen hoesten, dan stap ik toch even opzij."

Een straat in Langbroich. Een straat in Langbroich.

En in het dorpje Langbroich zelf dan? Hoe is het als er in jouw eigen dorp, met slecht een paar duizend inwoners, er één het virus onder de leden heeft waar de hele wereld nu al maanden over praat?

Het straatbeeld is in ieder geval rustig. Een jongen wacht op de bus, een hardloper rent in vlotte draf voorbij. Maar als we contact proberen te maken met inwoners is dat niet hartelijk.

Het normale leven moet vooral doorgaan. Geen poespas.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore