6 euro per dag

Documentaire toont kinderarbeid Nespresso, Clooney 'bedroefd'

26 februari 2020 13:55 Aangepast: 26 februari 2020 16:41
George Clooney, het gezicht van Nespresso Beeld © EPA

Nespresso claimt alleen koffiebonen te gebruiken die op verantwoorde wijze geteeld zijn, maar een Britse tv-zender haalt die claim onderuit. Het programma Dispatches filmde in Guatemala op meerdere koffieplantages en zag kinderen urenlang zwaar werk doen.

Met de hand moeten ze de koffiebonen plukken en daarna volgt nog de zware taak om de bonen naar een weegstation te brengen. De documentaire wordt maandag uitgezonden op het Britse Channel 4, maar in Britse media wordt er vandaag al volop over geschreven. 

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Duurzaamheid is leuk, maar het mag niet te veel kosten

De kinderen zouden acht uur lang, soms zes dagen per week werken op de plantages. Ze verdienen niet meer dan 6 euro per dag. Clooney is al jaren het gezicht van het koffiemerk met de cupjes en verdiende er naar verluidt tientallen miljoenen euro's mee.

Een arbeider aan het werk op een koffieplantage in Guatemala (archief) Een arbeider aan het werk op een koffieplantage in Guatemala (archief)

In een reactie zegt Clooney 'verrast en bedroefd' te zijn. Hij had dit nieuws niet verwacht. De 58-jarige acteur zit in de adviesraad voor duurzaamheid van Nespresso, dat juist als doel heeft het leven van koffieboeren te verbeteren. 'Het is duidelijk dat de adviesraad en dit bedrijf nog werk moeten verzetten, en dat werk zal gedaan worden', zo laat hij weten

Productieproces van Nespresso Productieproces van Nespresso

Nespresso laat aan RTL Nieuws weten een onderzoek te zijn gestart. Het neemt voorlopig geen koffiebonen meer af van plantages in delen van Guatemala. 

Volgens de directie heeft het bedrijf een zerotolerancebeleid als het gaat om kinderarbeid. De bewuste koffieplantages zouden volgens de documentairemakers ook aan Starbucks koffiebonen leveren.

Volledige reactie Nespresso

Nespresso hanteert een zero tolerance beleid als het gaat om kinderarbeid. Voor Nespresso is kinderarbeid onacceptabel en dit betekent dat kinderarbeid op geen enkele wijze getolereerd wordt in de toeleveringsketen.

Wanneer er sprake is van beschuldigingen die haaks staan op onze hoge standaard op dit onderwerp, grijpen wij direct in.

In dit geval heeft het Engelse tv-programma Dispatches Nespresso geïnformeerd over kinderarbeid op zes Rainforest Alliance gecertificeerde koffieplantages in de regio van Guatemala.

Dispatches heeft Nespresso helaas niet voorzien van noodzakelijke informatie over de koffieplantages die nodig is om de beschuldigde koffieplantages te identificeren en daarmee te kunnen vaststellen of deze plantages daadwerkelijk koffie leveren aan Nespresso.

Nespresso neemt de beschuldigingen vanzelfsprekend zeer serieus en heeft daarom op verschillende punten actie ondernomen:

  • Er vindt op dit moment grondig onderzoek plaats in de regio om uit te zoeken om welke koffieplantages het gaat en of ze daadwerkelijk koffie leveren aan Nespresso
  • Nespresso is onmiddellijk gestopt met de aankoop van koffie van alle koffieplantages in de regio. De aankoop van koffie uit deze regio wordt niet hervat voordat met zekerheid kan worden vastgesteld dat er geen sprake is van kinderarbeid op plantages in deze regio
  • Nespresso verdubbelt het aantal landbouwkundige specialisten in de regio ter ondersteuning van de uitvoering van het onderzoek en bezoeken aan de plantages
  • Nespresso zal onaangekondigde bezoeken uitvoeren aan koffieplantages in de regio om de naleving van sociale- en arbeidsvraagstukken extra te controleren

Bovengenoemde acties zijn ter aanvulling op de bestaande samenwerkingen met boeren en partners in de desbetreffende regio en in de rest van de wereld.

Nespresso werkt samen met Rainforest Alliance en Fairtrade om goede arbeidsomstandigheden en de eerlijke behandeling van werknemers te bewerkstelligen. Alle boerderijen van de coöperaties in deze regio in Guatemala zijn Rainforest Alliance en Fairtrade gecertificeerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore