6100 opvarenden

Corona-angst: cruiseschip op Cariben geweigerd, eerste geval Zuid-Amerika

26 februari 2020 09:50 Aangepast: 26 februari 2020 12:37
(Archieffoto) Beeld © EPA

Jamaica en de Kaaimaneilanden hebben een cruiseschip met aan boord 4500 passagiers en 1600 bemanningsleden geen toestemming gegeven aan te meren uit angst voor het coronavirus.

Het gaat om de MSC Meraviglia van rederij MSC Cruises. Het schip vertrok vanuit het Amerikaanse Miami en kwam gisteren aan in Ocho Rios op Jamaica.

Griepgeval

Toen de autoriteiten daar van de bemanning te horen kregen dat er een griepgeval aan boord was, kreeg het schip geen toestemming meer om aan te leggen.

De Meraviglia zette daarna koers naar de volgende haven op de cruise, Georgetown op de Kaaimaneilanden. Daar werd het schip vandaag eveneens geweigerd op last van de plaatselijke gezondheidsautoriteiten. Waar het schip nu heen gaat, is niet duidelijk.

Longarts legt uit: dit zijn de gevaren van het Chinese coronavirus

Zijn pakketjes uit China nog wel veilig? En helpen die mondkapjes? Hoe verspreidt het virus zich, en wat als je er ziek van wordt? Longarts De Hosson volgt het Chinese coronavirus op de voet. Hij kent de gevaren en waarschuwt, ook voor de misvattingen.

Eerste geval Brazilië

Tot nu toe zijn het Caribisch gebied en Midden- en Zuid-Amerika gevrijwaard gebleven van het nieuwe coronavirus, dat officieel Covid-19 heet. Maar in Brazilië werd vandaag voor het eerst een besmetting met het virus vastgesteld.

Het is daarmee het eerste geval van het coronavirus in Zuid-Amerika. Het ministerie van Volksgezondheid en de lokale gezondheidsdiensten in São Paulo onderzoeken het geval.

Grootste stad

Het gaat om een 61-jarige man uit São Paulo die tussen 9 en 21 februari in Noord-Italië is geweest en symptomen van de ziekte vertoont, meldde het ministerie van Volksgezondheid. De man zit in isolatie in zijn huis.

"Het is duidelijk dat we ons zorgen maken", citeerde een lokaal nieuwsportaal de Braziliaanse minister van Volksgezondheid Luiz Henrique Mandetta. De metropool São Paulo is de grootste stad van het land.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

WHO: wereld moet zich voorbereiden op corona-pandemie

Pandemie op komst?

Gisteren maakte de Wereldgezondheidsorganisatie WHO bekend dat de wereld meer zou moeten doen om zich voor te bereiden op een corona-pandemie. 

De WHO zei het nog te vroeg te vinden om de huidige corona-uitbraak een pandemie te noemen, maar landen zouden volgens de organisatie nu al wel in 'staat van paraatheid' moeten zijn. Een pandemie is een epidemie op wereldwijde schaal.

Nederlands pandemieprotocol

Elk land heeft het draaiboek klaarliggen in de vorm van een eigen pandemie-protocol. In Nederland is het RIVM ervoor verantwoordelijk, samen met de GGD's. Zodra sprake is van een pandemie, gebeurt hier het volgende:

  • Er komen speciale quarantaineplekken waar besmette patiënten worden verzorgd
  • Er komen regels voor de behandeling van de patiënten
  • Er komen criteria voor wie in een ziekenhuis wordt opgenomen en wie niet
  • Zodra er een vaccin is, wordt vastgelegd wie het als eersten gaan krijgen
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Coronavirus bereikt Nederland: zijn we voorbereid op een pandemie?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore