Ga naar de inhoud
Geen contactonderzoek nodig

RIVM: Duitse coronapatiënt was vorige week nog in Limburg

(Archieffoto) Beeld © AFP

Een Duitser die met het coronavirus is besmet, was een week geleden nog in de provincie Limburg. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde gisteravond dat bij de man het virus is vastgesteld. Inmiddels is bekend dat de man niet ziek en ook niet besmettelijk was tijdens zijn verblijf in Nederland.

Daarmee is de noodzaak voor contactonderzoek in Nederland komen te vervallen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Woordvoerder Ron Beekman van het RIVM zei eerder dat de GGD Limburg Noord de hele nacht heeft doorgewerkt om te achterhalen waar de man geweest is. 

Patiënt vlak over de grens 

De man bij wie het virus is vastgesteld woont in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, uit Selfkant nabij Sittard. Die 47-jarige Duitser is inmiddels in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis in Erkelenz, ongeveer 30 kilometer van Roermond en Sittard.

De krant Rheinische Post meldde dat de Duitse patiënt in het ziekenhuis werd geïsoleerd en later met een voertuig van de brandweer zou worden overgebracht naar een universitair ziekenhuis in Düsseldorf.

Het is onduidelijk wie de man heeft besmet, maar volgens de Aachener Zeitung heeft de patiënt contact gehad met een kennis die onlangs in China was. De echtgenote van de man vertoont ook symptomen, maar het is nog onduidelijk of ze is besmet met het virus.

Een mondkapje tegen corona, dat gebruik je zo

01:54
Je ziet ze overal op plekken waar het coronavirus de kop op steekt: mondkapjes. Maar wanneer moet je zo'n ding dragen en welke moet je dan hebben?

De autoriteiten in de regio Heinsberg, over de grens met de Nederlandse provincie Limburg, hebben uit voorzorg besloten dat scholen en kinderdagverblijven woensdag dicht blijven. Er wordt nog gekeken of meer maatregelen nodig zijn.

Zuid-Duitsland

De Duitse autoriteiten maakten eerder op dinsdag ook al melding van een eerste besmetting in de zuidelijke deelstaat Baden-Württemberg. Het ging daar om een 25-jarige man die ziek werd na een bezoek aan de Italiaanse regio Lombardije.

Coronavirus
Lees ook:
Coronavirus bereikt Nederland: zijn we voorbereid op een pandemie?