Bijna 300 besmettingen

Premier Conte: Italië veilig voor toerisme ondanks coronavirus

25 februari 2020 16:29
Op het station van Milaan staan reizigers met mondkapjes. Beeld © EPA

Het aantal corona-besmettingen stijgt nog altijd, maar ondanks dat is Italië volgens premier Giuseppe Conte een veilig land voor toerisme. "Italië is een veilig land voor reizen, waarschijnlijk veiliger dan vele andere", verklaarde hij op een persconferentie.

Het aantal gevallen in Italië, het zwaarst getroffen land in Europa, steeg tot meer dan 280, met 40 nieuwe gevallen in Lombardije en 9 in Veneto. Het aantal sterfgevallen blijft ongewijzigd op 7.

Maatregelen

Sinds de uitbraak van het virus in het noorden van Italië heeft de regering strenge maatregelen genomen om de epidemie in te dammen. Onder andere zijn veel plaatsen in Lombardije en Veneto, de regio's met de meeste besmettingsgevallen, afgesloten van de buitenwereld.

Conte zegt er vertrouwen in te hebben dat deze maatregelen de komende dagen resultaten gaan opleveren en het aantal besmettingsgevallen zal afnemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De feiten over het coronavirus, en kan ik nog naar Italië?

Reisorganisatie Oad biedt zijn vakantiegangers die naar Noord-Italië zouden afreizen de mogelijkheid de vakantie kosteloos om te boeken naar een latere datum of andere bestemming. Het gaat om alle reizen die tot en met 15 mei staan gepland.

Voorpret

Oad benadrukt dat geen van de geplande reizen in de door het virus getroffen gemeenten komen. Het bedrijf wil naar eigen zeggen 'de voorpret van vakantiegangers niet bederven' en komt om die reden met deze mogelijkheid.

Voor reizigers die naar de regio gaan is er volgens Oad geen reden tot zorg. Alle geplande reizen gaan gewoon door. Programmaonderdelen hoeven niet te worden aangepast.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona-alarm hotel Tenerife: 1000 gasten moeten binnenblijven

Het RIVM zegt dat als je in de getroffen regio bent geweest, de kans heel klein is dat je contact hebt gehad met één van de patiënten. "Het heeft alleen zin om je te laten testen als je gezondheidsklachten hebt en in één van deze gemeenten bent geweest." 

Als dat het geval is: "Neem dan telefonisch contact op met de huisarts als je koorts hebt met luchtwegklachten, zoals hoesten of kortademigheid."

Reisadvies Italië

In de regio's waar het virus is uitgebroken, in de provincies Lombardije en Padua, worden alle reizen afgeraden door het ministerie van Buitenlandse Zaken. In een groot deel van Noord-Italië en in de omgeving van Rome wordt geadviseerd voorzichtig te zijn.

Het ministerie adviseert mensen het reisadvies goed in de gaten te houden. In sommige gebieden op de kaart is de gele kleur te zien. Dat betekent dat er een veiligheidsrisico is. 

Ook het gebied rondom Rome is geel. "Dat komt omdat de Italiaanse autoriteiten maatregelen nemen om de verspreiding van corona tegen te gaan", zegt een woordvoerder. Je kunt ook in dat gebied te maken krijgen met controles: bijvoorbeeld op vliegvelden of treinstations. Ook is het mogelijk dat er grote evenementen worden afgelast. Voor enkele dorpen in Noord-Italië wordt afgeraden om er naartoe te gaan. Zie hier om welke plekken het gaat. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore