Na 25 jaar dienst

Stewardess Malaysia Airlines ontslagen om 700 gram 'overgewicht'

25 februari 2020 15:36 Aangepast: 25 februari 2020 17:05
Vliegtuigen van Malaysia Airlines Beeld © AFP

700 gram te zwaar zijn, kan je in Maleisië je baan kosten. Een stewardess van Malaysia Airlines is ontslagen omdat ze net boven het maximaal toegestane gewicht zat. Een rechter heeft nu bepaald dat dat terecht was.

Na 25 jaar trouwe dienst werd Ina Meliesa Hassim in 2017 ontslagen als stewardess, omdat haar gewicht niet binnen de richtlijnen van haar vliegmaatschappij viel. Met een lengte van 1.60 meter mocht ze niet meer dan 61 kilo wegen. Bij haar laatste officiële weegmoment woog ze 61.7 kilo, blijkt uit de rechtbankstukken

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Snot schietende ambtenaar die collega's terroriseerde terecht ontslagen

Hassim was het niet eens met haar ontslag en besloot het aan te vechten voor de rechter. Die oordeelde deze week dat het ontslag terecht was. Volgens de rechter mag een vliegtuigmaatschappij deze richtlijnen instellen en is het niet discriminerend omdat het voor al het personeel geldt.

Ook kreeg Hassim volgens de rechter voldoende de mogelijkheid om op een 'optimaal gewicht' te komen. Ze kreeg 18 maanden lang toegang tot een speciaal afvalprogramma voor personeel voordat ze werd ontslagen. Malaysia Airlines gaf in de rechtszaal aan dat Hassim niet kwam opdagen bij verschillende weegmomenten en geen moeite deed om haar streefgewicht te halen.

Gezond BMI

Met haar 1.60 meter en 61,7 kilo heeft Hassim een gezond BMI, maar is niet genoeg voor de Maleisische luchtvaartmaatschappij. In 2015 kwam Malaysia Airlines met nieuwe richtlijnen waar het personeel aan moest voldoen. In een brief in handen van zakenkrant The Edge schreef de maatschappij toen aan het personeel dat hun gewichtsstandaarden onderdeel zijn van haar imago als 'premium airline'.

Malaysia Airlines wijst er in de brief op dat het luchtpersoneel verantwoordelijk is voor het imago van de maatschappij en de veiligheid van de passagiers. Het uiterlijk van de stewards en stewardessen is onderdeel van de vliegervaring van de passagiers, stellen ze. "Met dit beleid krijgen we een gezondere crew, die een imago hoog houdt dat past bij het beste personeel ter wereld."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van