Ga naar de inhoud
Snelle verspreiding

WHO: wereld moet zich voorbereiden op corona-pandemie

Ook in Afghanistan is het coronavirus vastgesteld. Beeld © EPA

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt dat de wereld meer zou moeten doen om zich voor te bereiden op een corona-pandemie.

De WHO vindt het nog te vroeg om de huidige corona-uitbraak een pandemie te noemen, maar landen zouden volgens de organisatie nu al wel in 'staat van paraatheid' moeten zijn. Een pandemie is een epidemie op wereldwijde schaal.

Steeds meer slachtoffers

Ondertussen vallen er steeds meer slachtoffers door Covid-19, zoals het virus officieel heet. In China zijn de meeste doden gevallen (2600) en zijn de meeste mensen besmet (77.000), maar de uitbraak van het virus in Zuid-Korea, Iran en Italië baart de WHO grote zorgen.

In totaal is het coronavirus nu in 34 landen vastgesteld. Gisteren maakten Irak, Afghanistan, Koeweit, Oman en Bahrein de eerste coronagevallen bekend. Deze besmettingen waren alle terug te voeren tot contacten met mensen uit Iran.

Reisadvies
Lees meer
Reisadvies voor Italië aangepast om corona: ministerie ontraadt reizen naar aantal gemeenten

Snelle verspreiding

Wat betreft de snelle verspreiding van het virus in Italië benadrukt de WHO dat besmette mensen in vier van de vijf gevallen milde of geen symptomen vertonen. "Gezondheidsinstanties in Italië nemen maatregelen om verspreiding te voorkomen, zoals het sluiten van scholen en bars en het afgelasten van sportwedstrijden en andere evenementen in besmette gebieden", zegt de organisatie in een persbericht, waarin het de 'snelle verspreiding in de afgelopen twee dagen' zorgelijk noemt.

Longarts legt uit: dit zijn de gevaren van het Chinese coronavirus

03:49
Zijn pakketjes uit China nog wel veilig? Helpen mondkapjes? Hoe verspreidt het coronavirus zich, en wat als je er ziek van wordt? Longarts Sander de Hosson kent de gevaren van het virus en waarschuwt, ook voor de misvattingen.

Steden afgegrendeld

In Noord-Italië zijn zeven mensen omgekomen door het coronavirus, meer dan 220 mensen zijn besmet. In het gebied zijn strikte maatregelen van kracht om te proberen verdere besmettingen te voorkomen. Zo is een aantal steden afgegrendeld, waardoor zo'n 50.000 mensen die in die gebieden wonen geen kant meer op kunnen.

Reisje
Lees meer
Reisje geboekt naar Italië, maar daar is corona: wat nu?