Klimaatakkoord Parijs

'Europese bedrijven moeten investeringen in klimaat verdubbelen'

25 februari 2020 01:39 Aangepast: 25 februari 2020 09:09
Archieffoto. Beeld © Getty Images

Grote Europese concerns trokken vorig jaar 124 miljard uit voor het verminderen van hun uitstoot van broeikasgassen. Maar om de doelen van het klimaatakkoord van Parijs te halen, zullen de investeringen moeten verdubbelen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Britse CDP (voorheen bekend als het Carbon Disclosure Project), dat het klimaatgedrag van het bedrijfsleven onder de loep neemt. Voor het rapport werden 882 van de grootste beursgenoteerde bedrijven in Europa onderzocht, schrijft de Volkskrant.

Klimaatakkoord Parijs

Van de 124 miljard euro ging er 65 miljard naar onderzoek en 59 miljard naar investeringen in machines, productie en infrastructuur. Het bedrag is goed voor 12 procent van de totale investeringen van de onderzochte bedrijven. Volgens het CDP zou dat aandeel 25 procent moeten zijn, willen de doelen van 'Parijs' gehaald worden. 

De 882 bedrijven stoten gezamenlijk wereldwijd 3,2 miljard ton C02 uit, wat overeenkomt met driekwart van de totale Europese uitstoot. Volgens het klimaatakkoord moet de uitstoot in 2050 zijn teruggebracht tot nul.   

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Nederlandse bedrijven doneerden grote sommen aan klimaatscepticus'

Uit wereldwijde cijfers van het CDP blijkt dat Europese bedrijven het meest actief zijn met hun klimaatbeleid. Van de bedrijven die de hoogste score kregen voor hun klimaatbeleid, komen er ook enkele uit Nederland: ING, KPN, Philips, BAM Groep, Signify (vroegere Philips Lighting) en Unilever (half Brits). 

Vragenlijst 

Voor het onderzoek stuurde het CDP een vragenlijst naar 4000 bedrijven, waarvan er 882 antwoordden. Investeringen werden onder meer gedaan in onderzoek naar elektrische auto's (43 miljard euro), hernieuwbare energie (16 miljard), het elektriciteitsnetwerk (15 miljard) en energiebesparende toepassingen (8 miljard). 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Aanbieders CO2-compensatie kunnen beloften niet waarmaken'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore