Paniek in Italië

84-jarige man is vierde dode door coronavirus in Italië

24 februari 2020 09:09 Aangepast: 24 februari 2020 10:10
Politie doet controles bij het dorpje Casalpusterlengo. Beeld © AFP

In Italië is een vierde persoon overleden door het coronavirus. Het gaat om een 84-jarige man uit de plaats Bergamo. Dat meldt de Italiaanse nieuwszender RAI. In het land zijn al ruim 150 besmettingen gemeld.

De man lag al in het ziekenhuis vanwege een niet gerelateerde ziekte. De drie andere slachtoffers waren ook ouderen en twee van hen waren ook al ziek voordat ze het longvirus kregen.

Vooral de regio Lombardije is zwaar getroffen en inwoners maken zich grote zorgen. Door het virus zitten meerdere dorpen in het noorden van Italië op slot.

Noodmaatregelen

Premier Giuseppe Conte kondigde al drastische maatregelen aan. "In zones die als hotspots worden gezien, moet speciale toestemming worden verleend voordat mensen mogen komen of gaan", stelde hij op een persconferentie. De noodmaatregelen blijven volgens Conte enkele weken van kracht.

Reisadvies aangepast

Wie naar Italië reist, doet er goed aan zich te informeren of er op de plaats van bestemming speciale maatregelen gelden in verband met het nieuwe coronavirus. Dat staat sinds vandaag bij het reisadvies naar Italië op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Voor enkele besmettingshaarden in het noorden van het land, zoals de plaats Codogno, geldt voorlopig een in- en uitreisverbod. De toegangswegen worden gecontroleerd. Buitenlandse Zaken raadt reizigers die koorts of luchtwegklachten krijgen aan naar een dokter te gaan.

Frankrijk laat weten geen noodzaak te zien de grens met Italië te sluiten. "Het sluiten van de grenzen zou geen zin hebben, omdat de verspreiding van het virus zich niet beperkt tot administratieve grenzen," stelde de Franse staatssecretaris voor Transport Jean-Baptiste Djebbari.

Treinen tegengehouden 

De Oostenrijkse autoriteiten hebben gisteravond twee Italiaanse treinen urenlang tegengehouden bij de Brennerpas uit angst dat twee mensen aan boord besmet zouden zijn. Het ging om twee Duitse vrouwen die koortsig waren, maar uiteindelijk hadden ze het coronavirus niet. Daarna mochten de treinen hun weg vervolgen.

In dit gebied is het virus uitgebroken. In dit gebied is het virus uitgebroken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore