Uitbraak in Italië

Italiaanse trein mag Oostenrijk toch in: passagiers niet besmet

24 februari 2020 00:22 Aangepast: 24 februari 2020 10:28
Patiënt wordt onderzocht in de Italiaanse plaats Padova. Beeld © EPA

Oostenrijk stopte gisteravond al het treinverkeer van en naar buurland Italië nadat werd gevreesd dat twee passagiers besmet waren met het coronavirus. Uiteindelijk bleken de koortsige passagiers niet besmet met Covid-19 en mocht de trein verder rijden.

Een trein van Venetië naar Munchen werd gisteravond bij de Oostenrijkse grens stopgezet. De coupé van de twee mogelijk besmette passagiers werd geïsoleerd. De twee Duitse vrouwen met koortsverschijnselen werden door de autoriteiten getest op het virus.

De 500 passagiers van de trein stonden daarom urenlang gedwongen stil bij de Italiaanse grens. Toen bleek dat de twee vrouwen niet met het virus besmet waren, mocht de trein verder rijden. Later vandaag zal het overige treinverkeer over de Brennerpas waarschijnlijk gewoon weer worden hervat. 

Oostenrijk, maar ook Zwitserland en Duitsland, hadden eerder al laten weten de verontrustende situatie in Italië op de voet te volgen. 

152 besmettingen in Italië

De spanning rond het coronavirus loopt op in Italië nu het aantal besmettingen snel is toegenomen.

Bij 152 mensen in het noorden van Italië is het virus geconstateerd. Drie mensen zijn overleden.

Door het virus zitten meerdere dorpen in het noorden van Italië op slot.

Premier Giuseppe Conte kondigde gisteravond al drastische maatregelen aan om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. "In zones die als hotspots worden gezien, moet speciale toestemming worden verleend voordat mensen mogen komen of gaan", stelde hij.

Enkele weken

De noodmaatregelen blijven volgens Conte enkele weken van kracht. Ze hebben gevolgen voor zo'n 50.000 mensen in elf gemeenten. Daarvan liggen er tien in Lombardije en een in het aangrenzende Veneto.

De uitbraak in Italië begon in Codogno, een stad ten zuidoosten van Milaan.

Strenge maatregelen in de regio's Lombardije en Veneto na uitbraak coronavirus. Strenge maatregelen in de regio's Lombardije en Veneto na uitbraak coronavirus.

Reisadvies aangepast

Wie naar Italië reist, doet er goed aan zich te informeren of er op de plaats van bestemming speciale maatregelen gelden in verband met het nieuwe coronavirus. Dat staat sinds vandaag bij het reisadvies naar Italië op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Voor enkele besmettingshaarden in het noorden van het land, zoals de plaats Codogno, geldt voorlopig een in- en uitreisverbod. De toegangswegen worden gecontroleerd. Buitenlandse Zaken raadt reizigers die koorts of luchtwegklachten krijgen aan naar een dokter te gaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore