Ga naar de inhoud
Noodmaatregelen

Derde dode in Italië door coronavirus, zeker 150 besmettingen

Patiënt wordt onderzocht in de Italiaanse plaats Padova. Beeld © EPA

In Italië is opnieuw iemand overleden door corona. Dat is de derde dode in dat land en de vierde in Europa. Er zijn in Italië ruim 150 besmettingen. Vooral de regio Lombardije is zwaar getroffen en inwoners maken zich grote zorgen.

Door het virus zitten meerdere dorpen in het noorden van Italië op slot.

Premier Giuseppe Conte kondigde gisteravond drastische maatregelen aan om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. "In zones die als hotspots worden gezien, moet speciale toestemming worden verleend voordat mensen mogen komen of gaan", stelde hij op een persconferentie.

De noodmaatregelen blijven volgens Conte enkele weken van kracht. Ze hebben gevolgen voor zo'n 50.000 mensen in elf gemeenten. Daarvan liggen er tien in Lombardije en een in het aangrenzende Veneto.

Angst coronavirus

01:47
Italianen beginnen met hamsteren

De politie, en waar noodzakelijk ook het leger, hebben de bevoegdheid gekregen om op te treden wanneer iemand de maatregelen niet opvolgt.

Quarantaine

Het hoofd van de civiele beschermingsdienst, Angelo Borrelli, zei op een persconferentie dat er duizenden plekken zijn geregeld voor mensen die in quarantaine moeten of ziek zijn. Zij kunnen worden opgevangen in legerkazernes of hotels. 

De uitbraak begon in Codogno, een stad ten zuidoosten van Milaan. Italië is goed voor het overgrote deel van het aantal geïnfecteerden in Europa. In Duitsland zijn 16 gevallen gemeld, in Frankrijk 12. In Parijs overleed vorig weekend een Chinese toerist aan Covid-19.

In China zijn meer dan 76.000 mensen getroffen door het virus en ruim 2300 inwoners overleden.

Reisadvies aangepast

Wie naar Italië reist, doet er goed aan zich te informeren of er op de plaats van bestemming speciale maatregelen gelden in verband met het nieuwe coronavirus. Dat staat sinds vandaag bij het reisadvies naar Italië op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Voor enkele besmettingshaarden in het noorden van het land, zoals de plaats Codogno, geldt voorlopig een in- en uitreisverbod. De toegangswegen worden gecontroleerd. Buitenlandse Zaken raadt reizigers die koorts of luchtwegklachten krijgen aan naar een dokter te gaan.