Zorgen nemen toe

130 coronabesmettingen Italië: legerkazernes en hotels klaar voor opvang

23 februari 2020 15:40 Aangepast: 23 februari 2020 15:43
Mondkapjes in Venetië. Beeld © EPA

Het coronavirus grijpt verder om zich heen in Italië. De autoriteiten hebben melding gemaakt van ruim 130 besmettingen. Vooral de regio Lombardije is zwaar getroffen en inwoners maken zich grote zorgen.

Premier Giuseppe Conte kondigde gisteravond drastische maatregelen aan om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. "In zones die als hotspots worden gezien, moet speciale toestemming worden verleend voordat mensen mogen komen of gaan", stelde hij op een persconferentie.

Carnaval opgeschort

De noodmaatregelen blijven volgens Conte enkele weken van kracht. Ze hebben gevolgen voor zo'n 50.000 mensen in elf gemeenten. Daarvan liggen er tien in Lombardije en een in het aangrenzende Veneto. Scholen en bedrijven moeten daar de deuren sluiten. Ook sportwedstrijden, waarvan vier 4 voetbalduels in de Serie A, zijn afgelast.

Ook het wereldberoemde carnaval in Venetië dat tot dinsdag had moeten duren, wordt opgeschort. 

Strenge maatregelen in de regio's Lombardije en Veneto na uitbraak coronavirus. Strenge maatregelen in de regio's Lombardije en Veneto na uitbraak coronavirus.

De politie, en waar noodzakelijk ook het leger, hebben de bevoegdheid gekregen om op te treden wanneer iemand de maatregelen niet opvolgt.

De autoriteiten hadden de toegang tot de gemeenten in de regio's vanochtend nog niet afgesloten. "We treffen voorbereiden om controleposten op te zetten", zegt een politiewoordvoerster. Het is nog onduidelijk of inwoners straks gewoon de deur uit mogen binnen het afgesloten gebied.

Quarantaine

Het hoofd van de civiele beschermingsdienst, Angelo Borrelli, zei op een persconferentie dat er duizenden plekken zijn geregeld voor mensen die in quarantaine moeten of ziek zijn. Zij kunnen worden opgevangen in legerkazernes of hotels. In Italië zijn tot dusver twee patiënten overleden.

De uitbraak begon in Codogno, een stad ten zuidoosten van Milaan. Italië is goed voor het overgrote deel van het aantal geïnfecteerden in Europa. In Duitsland zijn 16 gevallen gemeld, in Frankrijk 12. In Parijs overleed vorig weekend een Chinese toerist aan Covid-19.

In China zijn meer dan 76.000 mensen getroffen door het virus en ruim 2300 inwoners overleden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona-uitbraak Noord-Italië: lege straten en dichte winkels

Reisadvies aangepast

Wie naar Italië reist, doet er goed aan zich te informeren of er op de plaats van bestemming speciale maatregelen gelden in verband met het nieuwe coronavirus. Dat staat sinds vandaag bij het reisadvies naar Italië op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Voor enkele besmettingshaarden in het noorden van het land, zoals de plaats Codogno, geldt voorlopig een in- en uitreisverbod. De toegangswegen worden gecontroleerd. Buitenlandse Zaken raadt reizigers die koorts of luchtwegklachten krijgen aan naar een dokter te gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

President China: grootste gezondheidscrisis ooit door uitbraak coronavirus

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore