Ga naar de inhoud
'Spooksteden'

Corona-uitbraak Noord-Italië: lege straten en dichte winkels

Politie houdt de wacht bij een ziekenhuis in Italië. Beeld © EPA

De Italiaanse regering heeft gisteravond een noodplan aangekondigd om de verspreiding van de grootste uitbraak van het nieuwe coronavirus in Europa aan te pakken. Premier Giuseppe Conte spreekt van 'buitengewone maatregelen'.

Het land heeft besloten om een aantal steden van de buitenwereld af te grendelen. Door deze maatregel kunnen ongeveer 50.000 mensen die in die gebieden wonen geen kant meer op. 

Lombardije getroffen

Conte kondigde de noodmaatregelen aan nadat het aantal ziektegevallen de afgelopen twee dagen opeens flink steeg. Tot nu toe zijn er ongeveer 100 besmettingen: twee mensen zijn overleden aan de gevolgen van de ziekte.

In tien gemeenten in regio Lombardije zijn scholen en een groot deel van de winkels gesloten. Grote evenementen, zoals kerkdiensten, carnavalsvieringen en sportwedstrijden, zijn verboden.

Ook een aantal voetbalwedstrijden uit de Serie A van vandaag zijn afgelast. De politie, en mogelijk ook het leger, hebben de bevoegdheid gekregen om op te treden wanneer iemand de maatregelen niet opvolgt.

Ook het wereldberoemde carnaval in Venetië dat tot dinsdag had moeten duren, wordt opgeschort. 

2300 doden

Italië is goed voor het overgrote deel van het aantal geïnfecteerden in Europa. In Duitsland zijn 16 gevallen gemeld, in Frankrijk 12. In Parijs overleed vorig weekend een Chinese toerist aan Covid-19.

In China zijn meer dan 76.000 mensen getroffen door het virus en ruim 2300 inwoners overleden. Het zwaarst getroffen is de provincie Hubei waar in december Covid-19 in de miljoenenstad Wuhan uitbrak.

Virusalarm
Lees ook:
Virusalarm in Italië: steden op slot na uitbraak coronavirus

De uitbraak begon in Codogno, een stad ten zuidoosten van Milaan. De eerste patiënt hier is een 38-jarige man. Hij werd ziek nadat hij een ontmoeting had met een man die op 21 januari was teruggekomen uit China. Opvallend, deze reiziger had geen ziekteverschijnselen. 

Toestand stabiel

De 38-jarige man werkt in een fabriek van Unilever, vlakbij Codogno. Meer dan honderd van zijn collega's worden nu in quarantaine gehouden en getest. De man - patiënt 1 - ligt in het ziekenhuis. Zijn toestand is stabiel.

Luca Zaia, de president van de regio Veneto, vergelijkt het coronavirus met de gewone griep. "Je kunt het van iedereen krijgen."

Drie
Lees ook
Drie Serie A-wedstrijden uitgesteld vanwege coronavirus

Ondertussen is het muisstil in Codogno. Lege straten, dichte winkels en bange inwoners: "Het is een spookstad geworden. Dit is verschrikkelijk voor ons", zegt een vrouw die zich nog wel op straat vertoonde.

"Mensen zitten opgesloten in hun huizen. Er is niemand meer op straat", zegt de vrouw, die zich Paola noemt, in de buurt van het treinstation in Codogno. Daar verkocht niemand kaartjes en stonden gisteravond ook geen mensen op treinen te wachten.

Mondmaskers uitverkocht

De apotheek in het centrum is op last van de autoriteiten nog wel open, maar mondmaskers zijn allang uitverkocht. De eigenares zegt dat die vooral uit China kwamen. "Ze houden ze nu zelf. Ze hebben ze nodig", zegt Rosa Cavalli. Haar klanten kopen vooral bleekwater, alcohol en desinfecterende middelen.

"We proberen kalm te blijven, want het is zo makkelijk om in dit soort situaties in paniek te raken", zegt een andere inwoner van Codogno. Zij had haar huis verlaten om eten te kopen. "Ik ben een beetje bang omdat we allemaal besmet kunnen raken. Ik werk in een restaurant en heb veel contact met mensen."

11 dagen coronaquarantaine was ultieme relatietest voor pril stel

02:09
Toon en Marjon zijn pas vijf maanden samen, maar zaten in Finland dagenlang in quarantaine.