Democratische voorverkiezingen

Sanders wint en profiteert van verdeeldheid onder gematigde kiezers

23 februari 2020 06:26 Aangepast: 23 februari 2020 11:48
Bernie Sanders in El Paso, Texas. Beeld © AFP

De Democratische kandidaat Bernie Sanders heeft volgens diverse Amerikaanse media de Democratische voorverkiezingen in de staat Nevada gewonnen. "Als Sanders zo door blijft winnen, wordt het misschien onmogelijk om hem nog in te halen", zegt correspondent Erik Mouthaan.

Onder meer Fox News, CNN en NBC News, stellen op basis van exitpolls en de eerste resultaten dat Sanders, senator van Vermont, de grote winnaar is. Na het tellen van de stemmen in ongeveer tien procent van het aantal kiesdistricten staat de senator flink voor op zijn rivalen.

Correspondent Erik Mouthaan constateert dat de meest linkse kandidaat van alle kandidaten opnieuw de grote en overtuigende winnaar is. "Democratische kiezers willen een linkse koers", is zijn conclusie.

Joe Biden

De voormalige vice-president Joe Biden staat voorlopig tweede, kort voor senator Elisabeth Warren. "Dat geeft zijn kandidatuur een nodige oppepper", aldus Mouthaan. 

Pete Buttigieg

Oud-burgemeester Pete Buttigieg, die de eerste voorverkiezingen won, neemt plek vier in. In totaal kunnen nog acht Democratische kandidaten de officiële presidentskandidaat van hun partij worden. De winnaar neemt het in november op tegen president Donald Trump.

De gematigde kiezers zijn verdeeld over een aantal kandidaten, ziet de correspondent. "Zo lang Michael Bloomberg, Biden en Buttigieg dat blok verdelen loopt de linkervleugel van de partij weg met de winst."

Sanders, die op voorhand al favoriet was in Nevada, is vooral populair onder jonge Democraten. Hij scoort met name goed met zijn plannen voor de gezondheidszorg. Ook bij eerdere voorverkiezingen in Iowa en New Hampshire was hij populair.

Super Tuesday

Op 3 maart stemmen 14 staten op zogeheten Super Tuesday. "De peilingen geven aan dat Sanders daar ook zeer goed gaat scoren",  zegt Erik Mouthaan. 

"In Californië bijvoorbeeld zou hij wel eens de enige kandidaat zijn die de kiesdrempel haalt van 15 procent in bepaalde kiesdistricten. Dan krijgt hij de gedelegeerden uit Californië, en de gematigde kandidaten geen enkele. In dat geval bouwt hij een voorsprong op die niet meer ingehaald kan worden."

Joe Biden op het podium in Las Vegas, Nevada. Joe Biden op het podium in Las Vegas, Nevada.

South Carolina

Over een week is er weer een voorverkiezing, dan in de staat South Carolina.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore