1,2 miljoen euro

Nederlands bedrijf beschuldigd van oplichting met mondkapjes tegen coronavirus

22 februari 2020 18:37
Treinreizigers in China worden gecontroleerd op het coronavirus.

Twee ondernemers hebben aangifte gedaan tegen een bedrijf uit Purmerend. Dat zou hen ongeveer 20 miljoen mondkapjes hebben beloofd die bestemd waren voor China, maar na aanbetaling van zo'n 1,2 miljoen euro hebben ze er nooit ook maar één gekregen.

De gedupeerden zijn volgens de NOS een bedrijf uit Groot-Brittannië en een Chinees-Australische ondernemer. De Koninklijke Marechaussee bevestigt tegenover persbureau ANP alleen dat het om 'buitenlandse bedrijven' gaat.

Familie in Wuhan

De Chinees-Australische ondernemer was volgens de NOS op zoek naar een grote hoeveelheid mondkapjes voor de Chinese overheid, omdat hij familie en vrienden heeft in Wuhan, de plek waar de uitbraak van het coronavirus begon. Met de levering wilde hij iets doen aan het tekort aan mondkapjes dat er in China is. Hij schakelde de Brit in om bij de aankoop te helpen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zuid-Koreaanse sekte blijkt besmettingshaard coronavirus

De ondernemers deden een aanbetaling en reisden vorig weekend naar Nederland om de mondkapjes te bekijken. Maar bij de gemaakte afspraak in een hotel in Amsterdam kwam niemand opdagen. In eerste instantie zei het bedrijf uit Purmerend nog vertraagd te zijn door een vergadering, maar ook bij volgende afspraken bleef het stil.

Bitcoins 

Nadat de Britse ondernemer donderdag had gedreigd naar de politie te stappen, was het bedrijf uit Purmerend volgens hem telefonisch niet meer bereikbaar. Wel kreeg hij nog een mail met het verzoek om alle aanklachten in te trekken en de overige 70 procent van de rekening te betalen in bitcoins. Gisteren deden de ondernemers aangifte.

De NOS zegt de aangifte en koopovereenkomst te hebben ingezien. Het bedrijf uit Purmerend was ook voor de omroep niet bereikbaar voor commentaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Virusalarm in Italië: steden op slot na uitbraak coronavirus

Longarts legt uit: dit zijn de gevaren van het Chinese coronavirus

Zijn pakketjes uit China nog wel veilig? En helpen die mondkapjes? Hoe verspreidt het virus zich, en wat als je er ziek van wordt? Longarts Sander de Hosson kent de gevaren en waarschuwt, ook voor de misvattingen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore