Tegen extreemrechts

Duizenden mensen protesteren in Hanau tegen racisme na aanslag

22 februari 2020 17:52 Aangepast: 22 februari 2020 18:57
Beeld © EPA

In de Duitse stad Hanau hebben vandaag zo'n 6000 mensen gedemonstreerd naar aanleiding van de aanslag die er woensdag werd gepleegd.

Een 43-jarige schutter opende het vuur in twee shishalounges en schoot negen mensen met een migratieachtergrond dood. Ook doodde de dader, die een extreemrechts motief had, zijn moeder voordat hij zelfmoord pleegde.

Betogers droegen onder meer borden met teksten als 'moet er eerst gedood worden om woedend te zijn?' en 'mensenrechten in plaats van rechtse mensen'. De organisatoren van de demonstratie hadden ongeveer 2000 mensen op het Freiheitsplatz verwacht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vijf vragen over de extreemrechtse dreiging in Nederland

Bondsdaglid Cem Özdemir legde in Hanau een krans voor de slachtoffers. Hij zei dat het moeilijk is woorden te vinden voor een dergelijke aanslag en hoopte 'dat dit jaar de geschiedenis in gaat als het jaar waarin de republiek het rechts-radicalisme serieus neemt'.

In Duitsland wordt veel kritiek geuit op Alternative für Deutschland (AfD). Deze politieke partij is tegen migratie en wordt door sommige politici medeverantwoordelijk gehouden voor de schietpartijen.

Angst groeit bij Duitsers na aanslag Hanau: 'Ik was bang toen ik van huis ging'

Het gevoel van onveiligheid groeit bij Duitsers met een migratie-achtergrond.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore