Aantal ziektegevallen verdubbeld

Zuid-Koreaanse sekte blijkt besmettingshaard coronavirus

22 februari 2020 17:38 Aangepast: 22 februari 2020 17:42
In Zuid-Korea wordt een patiënt met het coronavirus vervoerd naar een ziekenhuis. Beeld © AFP

Het coronavirus grijpt snel om zich heen in Zuid-Korea. In één dag is het aantal ziektegevallen verdubbeld naar 433. Veel van de zieken zijn gelinkt aan een sekte in de stad Daegu.

Een 61-jarige vrouw dacht dat ze verkouden was, maar ze bleek het coronavirus te hebben. Op dat moment had ze al twee diensten bezocht van de Shincheonji-geloofsgemeenschap in Daegu. De 88-jarige leider van deze sekte claimt een engel van Jezus te zijn. 

De stad Daegu is met 2,5 miljoen inwoners de vierde stad van Zuid-Korea. De stad Daegu is met 2,5 miljoen inwoners de vierde stad van Zuid-Korea.

Quarantaine

De autoriteiten zeggen dat de zieke vrouw contact heeft gehad met zeker 1160 mensen. Ze was in de kerk, maar ook in een restaurant en een ziekenhuis waar ze behandeld werd voor verwondingen na een auto-ongeluk. 

Voor de zekerheid worden 9300 volgelingen van de sekte in quarantaine gehouden. Tot nu toe is bekend dat meer dan 1200 van hen symptomen hebben, waaronder hoesten. Of ze ook echt het virus hebben, moet blijken uit een test.

De Shincheonji-kerk in Daegu wordt gedesinfecteerd. De Shincheonji-kerk in Daegu wordt gedesinfecteerd.

Begrafenis

Een andere besmettingshaard is een ziekenhuis in Cheongdo, een stad ten zuiden van Daegu. Hier hebben meer dan honderd mensen - zowel medewerkers als patiënten - het virus opgelopen. 

Waarschijnlijk is ook deze uitbraak gelinkt aan de sekte. Meerdere volgelingen waren in het ziekenhuis bij de begrafenis van de broer van de leider van de sekte. De begrafenisdienst werd gehouden in de hal van het ziekenhuis. Het ziekenhuis is gesloten.

Miniatuurvoorbeeld
Covid-19

Virusalarm in Italië: steden op slot na uitbraak coronavirus

Meerdere doden

In Zuid-Korea zijn nu drie mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Het derde slachtoffers is een 41-jarige man. Hij werd dood gevonden in zijn huis.

Autoriteiten vrezen dat het dodental gaat stijgen. Meerdere patiënten hebben een longontsteking en liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. In Daegu is een tekort aan ziekenhuisbedden, medisch personeel en materieel.

Nederlander (71) laat quarantaine op cruiseschip Japan zien

Een cruiseschip lag wekenlang in quarantaine bij Japan. Aan boord waren vijf Nederlanders.

Angst voor het virus

Zuid-Korea is nu - na China en het cruiseschip bij Japan - de grootste besmettingshaard van het coronavirus. 

Daegu is met 2,5 miljoen inwoners de vierde stad van het land. Het openbare leven ligt stil. Inwoners wordt gevraagd binnen te blijven. Winkels, bedrijven en scholen zijn dicht. 

Ook in hoofdstad Seoul heerst angst. Winkels en restaurants zijn rustiger dan normaal en er zijn minder toeristen. Veel bewoners dragen een mondkapje. Premier Chung Sye-Kyun houdt de moed erin. "Wees niet overdreven bang, volg de hygiënevoorschriften en vermijd drukke plekken".

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore