Covid-19

Virusalarm in Italië: steden op slot na uitbraak coronavirus

22 februari 2020 14:15 Aangepast: 23 februari 2020 09:40
Twee vrouwen met mondkapjes in de Italiaanse stad Codogno. Beeld © AFP

Meer dan tien steden en dorpen in Italië zijn op slot gegaan na een snelle verspreiding van het coronavirus. Ruim vijftig mensen blijken nu besmet. Inmiddels zijn een man (78) en een vrouw (75) overleden aan het virus.

Grote zorgen in de noordelijke regio's Lombardije en Veneto. Daar is het openbare leven in meerdere steden platgelegd. Scholen, bedrijven en restaurants moeten voorlopig dicht blijven.

Ook kerkdiensten, carnavalsvieringen en sportevenementen zijn afgelast. Bewoners wordt gevraagd thuis te blijven. In Milaan zijn overheidsgebouwen gesloten.

Strenge maatregelen in de regio's Lombardije en Veneto na uitbraak coronavirus. Strenge maatregelen in de regio's Lombardije en Veneto na uitbraak coronavirus.

Mensen overleden

Het eerste dodelijke slachtoffer in Italie is de 78-jarige Adriano Trevisan. Hij lag voor zijn overlijden, gisteren, een dag of tien in het ziekenhuis van Padua. 

Het andere virusslachtoffer is een 75-jarige vrouw. Ze was verzwakt door een longontsteking. Mogelijk werd zij besmet op de eerste hulp van het ziekenhuis. 

Adriano Trevisan (78) overleed aan de gevolgen van het virus. Adriano Trevisan (78) overleed aan de gevolgen van het virus.

Besmettingshaard

De uitbraak begon in Codogno, een stad ten zuidoosten van Milaan. De eerste patiënt hier is een 38-jarige man. Hij werd ziek nadat hij een ontmoeting had met een man die op 21 januari was teruggekomen uit China. Opvallend, deze reiziger had geen ziekteverschijnselen. 

De 38-jarige man werkt in een fabriek van Unilever, vlakbij Codogno. Meer dan honderd van zijn collega's worden nu in quarantaine gehouden en getest. De man - patiënt 1 - ligt in het ziekenhuis. Zijn toestand is stabiel.

Miniatuurvoorbeeld
COVID-19

WHO is bezorgd over opduiken coronavirus zonder duidelijke oorzaak

Bij meer dan vijftig mensen is het virus nu formeel vastgesteld. Maar zij zijn weer in contact geweest met honderden anderen. Uit voorzorg moeten al die mensen - voor zover ze weten dat ze contact hebben gehad - in quarantaine worden gehouden.

'Blijf kalm'

De Italiaanse autoriteiten roepen iedereen op om kalm te blijven. Wel is er grote bezorgdheid over de verschillende besmettingen, omdat er geen direct verband is met de eerste patiënt. 

Luca Zaia, de president van de regio Veneto, vergelijkt het coronavirus met de gewone griep. "Je kunt het van iedereen krijgen."

Zo gaan huisartsen testen op het coronavirus

Voor de zekerheid testen huisartsen in Nederland op het coronavirus. Het gaat om een uitbreiding van de standaard grieptest.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore