Geen deal

Bijeenkomst EU-leiders mislukt, geen deal over Europese begroting

21 februari 2020 19:32 Aangepast: 21 februari 2020 19:53
Europese leiders waren vandaan bijeen voor de EU-top. Beeld © AFP

De EU-top over de Europese meerjarenbegroting is mislukt. De regeringsleiders van de EU-landen werden het niet eens. De woordvoerder van EU-president Charles Michel maakte dat bekend kort nadat de leiders na veel uitstel en overleg voor het eerst op de dag met zijn allen bijeen waren gekomen.

Gedurende de dag werd de plenaire bijeenkomst al zes keer opgeschoven. Aanvankelijk zou er vanavond nog worden onderhandeld, maar blijkbaar werd er niets meer van verwacht.

Compromis

EU-president Michel sprak de leiders de hele dag apart of in groepjes in een poging een compromis dichterbij te brengen. Dat zou een aangepast voorstel met een iets lager begrotingsplafond hebben opgeleverd.

Bij een van de vele overleggen schoven de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Macron aan bij premier Mark Rutte en zijn drie ‘zuinige’ bondgenoten uit Denemarken, Zweden en Oostenrijk. Zij keken gezamenlijk naar opties om te korten op begrotingsposten in het voorstel van Michel, zoals de Europese grens- en kustwacht of het Erasmus+-programma.

"Kijk of er nog stof uit de gordijnen kan worden geklopt en zoek naar laaghangend fruit", was hun boodschap aan Michel volgens een diplomaat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Regeringsleiders in Brussel maken zich op voor lange nacht

'Verschillen waren te groot'

"Er is gisteravond gesproken, vannacht met verschillende leiders apart en vandaag de hele dag in verschillende groepjes, maar het is niet gelukt", ziet politiek verslaggever Fons Lambie, die ter plaatse is. "De verschillen waren te groot en dat komt met name omdat twee groepen tegenover elkaar staan. Een groep van Oost- en Zuid-Europese landen, die een stijging willen en een kleiner groepje rijke landen, die vinden dat ze al genoeg betalen. Nederland vormt met Zweden, Denemarken en Oostenrijk de zuinige vier", aldus Lambie.

"En de zuinige vier geven niet toe. Dat zorgt voor irritatie bij anderen. Die vinden dat de zuinige vier niet zo moeten zeuren, want ook als rijk land profiteer je van de EU. Waar premier Rutte zich normaal presenteert als het oliemannetje, de man van de dealtjes en geitenpaadjes, houdt hij nu z’n poot stijf. We weten van eerdere onderhandelingen dat er vaak meerdere van dit soort toppen nodig zijn voordat er een akkoord is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore