Terreurorganisatie IS

Britse vrouw wilde zelfmoordaanslag plegen in Londense kathedraal

21 februari 2020 16:05 Aangepast: 21 februari 2020 16:09
Safiyya Shaikh op een door de politie verstrekte foto. Beeld © Met police

Een Britse vrouw heeft toegegeven dat ze een zelfmoordaanslag wilde plegen in St Paul's Cathedral in Londen. De 36-jarige Safiyya Amira Shaikh uit Hayes, een buitenwijk van Londen, zocht contact met mensen die explosieven konden maken en bezocht haar beoogde doelwit. De vrouw is een aanhanger van terreurorganisatie IS.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Manchester in shock na zelfmoordaanslag bij tienerconcert

Undercoveragenten

Shaikh, die geboren werd als Michelle Ramsden, zag eerder ook een hotel als mogelijk doelwit. Voor haar arrestatie in oktober bouwde de vrouw een relatie op met twee undercoveragenten, die zich voordeden als moslimextremisten. Via de chat-app Telegram stuurde zij hun berichten. Daarin stond onder meer dat ze 'veel wilde moorden'.

Ook zei Shaikh het liefst toe te willen slaan met Kerstmis of Pasen, omdat er dan "meer doden" zouden vallen. Verder stuurde ze ook beelden door van St Paul's Cathedral.

Uitspraak

In 2007 bekeerde Shaikh zich tot de islam en schaarde zich later achter IS. Vanaf 2016 stopte de vrouw met moskeebezoeken, omdat ze bang was dat anderen haar extreme opvattingen zouden opmerken.

De rechter doet op 12 mei uitspraak in de zaak. Tot die tijd blijft Shaikh in hechtenis.

St Pauls Cathedral in Londen was het doelwit. St Pauls Cathedral in Londen was het doelwit.

Burgemeester Londen: 'Nooit laten intimideren door terrorisme'

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, sprak in maart 2017 honderden mensen toe op het Trafalgar Square. Op het plein in het hartje van Londen werden de slachtoffers van de aanslag herdacht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore