Ga naar de inhoud
Minuscuul weekdiertje

'Problemen oplossende' slak vernoemd naar Greta Thunberg

Gretha Thunberg Beeld © AFP

Eerder werd er al een kever naar Greta Thunberg vernoemd, en nu krijgt ook een pas ontdekte slak haar naam.

Het gaat om een minuscuul slakje dat onlangs werd gevonden in het regenwoud van Brunei, in Azië.

Problemen oplossen

Het slakje  - officieel craspedotropis gretathunbergae - is naar de Zweedse klimaatactiviste vernoemd omdat het volgens onderzoekers net als Thunberg problemen moet oplossen die het niet zelf heeft veroorzaakt. De craspedotropis gretathunbergae  kan slecht tegen droogte, extreme temperaturen en de afname van bosgebieden.

Greta Thunberg in Davos: 'ik blijf deze cijfers herhalen tot jullie luisteren'

01:51
Greta Thunberg was vorige maand in Davos, waar ze sprak over klimaatverandering. Ze vindt nog steeds dat daartegen te weinig wordt gedaan. Volgens de Zweedse praten we wel over het probleem, maar blijft actie uit.

2 millimeter groot

Het nieuw ontdekte diertje is ongeveer 2 millimeter groot, heeft grijze tentakels en draagt een holle schelp. "Deze slak naar Greta Thunberg vernoemen is voor ons een manier om haar generatie te erkennen, die verantwoordelijk zal zijn voor het oplossen van problemen die ze zelf niet heeft gecreëerd", zei een van de onderzoekers.

De 17-jarige Thunberg heeft laten weten blij te zijn met de naam van de nieuwe slakkensoort.

Waarom
Lees meer
Waarom roept dit meisje zoveel gemengde reacties op?

Protestbeweging

Thunberg groeide in 2018 uit tot een van de gezichten van de wereldwijde protestbeweging die maatregelen eist tegen klimaatverandering.