Elf doden

Duizenden mensen herdenken slachtoffers aanslag Hanau

20 februari 2020 20:59 Aangepast: 21 februari 2020 07:12
Beeld © AFP

Duizenden mensen kwamen vanavond bijeen in verschillende Duitse steden om de slachtoffers van de aanslag in Hanau te herdenken. "Vandaag is het moment waarop we moeten zeggen: we staan hier samen als een samenleving, we laten ons niet intimideren en weten van geen wijken."

Dat zei de Duitse president Frank-Walter Steinmeier tijdens de herdenking in Hanau, bij Frankfurt. Daar vielen gisteravond bij twee schietpartijen negen doden en meerdere gewonden. 

Niet alleen in Hanau, maar ook in onder andere Frankfurt en Berlijn stonden duizenden mensen stil bij de aanslagen.

Op meerdere plekken in Duitsland werden de slachtoffers vandaag herdacht

"Ik heb de hele nacht niet geslapen", zegt een bewoner van het Duitse Hanau. Mensen staan vandaag stil bij de slachtoffers van de aanslag.

Rechts-extremistische ideeën

De man die gisteravond tien mensen en daarna zichzelf doodde, is Tobias Rathjen, een Duitser met rechts-extremistische ideeën.

Rathjen zou een afscheidsbrief hebben achtergelaten. Volgens de Duitse krant Bild schreef hij dat volkeren die niet langer Duitsland kunnen worden uitgezet, vernietigd moeten worden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duitse justitie vermoedt rechts-extremistisch motief voor bloedige aanslag Hanau

Rond 22.00 schoot hij vijf jonge mensen dood in shishalounge Midnight. Daarna ging hij naar een kiosk annex bar in de buurt, waar hij eveneens het vuur opende. Hier stierven vier mensen. Onder de slachtoffers zouden veel mensen van buitenlandse afkomst zijn.

Klopjacht

Na een klopjacht van enkele uren vond de politie Rathjens lichaam zijn woning. Daar lag nog een dode, de moeder van Rathjen.

Verder raakten zes mensen gewond onder wie ook vier met een migratieachtergrond. De politie gaat ervan uit dat hij de enige dader is.

Mohammed overleefde de aanslag: 'Hij schoot iedereen door het hoofd'

Mohammed is een van de slachtoffers van de aanslag in Hanau in Duitsland. De schutter raakte hem in zijn arm, maar Mohammed overleefde. "We lagen als een stapel op elkaar", vertelt hij vanaf zijn ziekenhuisbed.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore